Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Ministar odbrane Aleksandar Vulintel: +381 11 3006311
faks: +381 11 3006062
email: ministar.odbrane@mod.gov.rs

 
Rođen je 1972. godine u Novom Sadu. Završio je Pravni fakultet u Kragujevcu. Oženjen je Natašom i otac je dva sina, Sergeja i Olega.

Bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi „Super pres“ od 2000. do 2002. godine. Nakon toga, od 2003. do 2007. godine bio je direktor marketinga u firmi „Color press“, a zamenik generalnog direktora „Color media international“ od 2007. do 2012.

Bio je odgovorni urednik nedeljnika „Pečat“ i kolumnista u više dnevnih i nedeljnih listova.

Autor je četiri knjige, od kojih su dve prevedene na ruski jezik.

Biran je dva puta za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, za odbornika u Skupštini grada Beograda i odbornika u opštini Rakovica.

Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju izabran je u avgustu 2012. godine. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013. godine, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine.

U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U junu 2015. godine imenovan je za predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, koju je formirala Vlada Republike Srbije.

U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U maju 2017. godine imenovan za predsednika srpskog dela Mešovitog komiteta sa Republikom Grčkom.

Na dužnosti ministra odbrane je od juna 2017. godine.

Uspešno je, kao polaznik 6. klase, završio Visoku školu bezbednosti i odbrane, najviši nivo usavršavanja u sistemu našeg vojnog školstva.

Aleksandar Vulin je dobitnik više značajnih priznanja: „Vidovdanske povelje“, za izuzetan doprinos i afirmaciju Univerziteta u Prištini (sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici), Zlatne plakete Ministarstva odbrane, za izuzetno angažovanje i doprinos saradnji dva ministarstva, kao i statue „Zlatni grifon“, najvišeg priznanja Protivterorističke jedinice, koje se dodeljuje visokim državnim zvaničnicima za podršku toj jedinici.

Patrijarh srpski Irinej odlikovao je Kancelariju za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Aleksandra Vulina, koji je bio na njenom čelu, Ordenom Svetog Save prvog reda.

Aleksandar Vulin je proglašen za počasnog građanina Vitine, Leposavića, Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice.

PRUZMITE: Fotografije ministra odbrane za predstavnike medija