Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.12.2011.

Filmsko veče posvećeno Branku Miljkoviću u Domu vojske



U okviru izložbe Narodnog muzeja Niš „Branko Miljković – poezija kao sudbina“, otvorenoj povodom 50 godina od smrti pesnika, danas je u Atrijumu Svečane sale Doma vojske prikazan dokumentarno-igrani film „Vatra i ništa“.

Film je snimljen 1995. godine u proizvodnji produkcijske kuće Krug. Reditelj je Marislav Radisavljević, scenario su napisali Marislav Radisavljević i Ivan Zdravković, direktor fotografije je Ivan Zdravković, a uloge tumače Goran Milev i Slađana Vlajović.

O filmu i izložbi govorili su scenarista filma Ivan Hadži Zdravković i kustos muzeja iz Niša Jovan Mladenović.

„Meni je, kao filmadžiji, bio veliki izazov da pokušam da ekranizujem poeziju. U početku je naš zadatak bio da snimimo dokumentarac o Branku Miljkoviću. Međutim zaneseni njegovom poezijom, na svoju ruku smo napravili film, koji umesto pola sata traje 77 minuta. Osim dokumentarnih elemenata, pokušali smo da ekranizujemo i njegove pesme“, rekao je Zdravković i naglasio da je prvi put u srpskoj kinematografiji tako nešto urađeno.

Jovan Mladenović predstavio je film kao poetsko-dokumentarno-igrano ostvarenje o životu velikog pesnika. Prema njegovim rečima epitet „poetski“ film duguje upravo činjenici da je poezija prevedena u sliku. O izložbi Mladenović je rekao da je postavku u Nišu posetilo četiri i po hiljade posetilaca i da se nada da će taj broj biti još veći u Beogradu.

Gosti su imali priliku da uz stručno vođenje kustosa pogledaju postavku „Branko Miljković – poezija kao sudbina“ koja predstavlja deo bogate pesnikove zaostavštine. Među eksponatima nalaze se originalni rukopisi, prevodi ruskih i francuskih pesnika, beleške, prepiske, fotografije, lični predmeti, a urađena je i simulacija sobe u kojoj je pesnik stvarao.