Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.05.2010.

Koncert „Proleće u Beogradu“



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom maestra Vojkana Borisavljevića priredio je večeras u dvorani Doma sindikata koncert "Proleće u Beogradu".

Na koncertu evergrin melodija nastupalo je 19 eminentnih pevača sa prostora bivše Jugoslavije, učesnika nekada popularnih festivala "Beogradsko proleće" i "Opatija".

Beograđani su imali jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide Lolu Novaković, Radmilu Karaklajić, Dubravku Nešović, Beti Đorđević, Nadu Pavlović, Mirjanu Beširević, Zafira Hadžimanova, Bobu Stefanovića, Žarka Dančua, Zorana Lekovića, Predraga Cuneta Gojkovića, Ljiljanu Petrović, kao i grupu "Lutajuća srca". Specijalno za ovu priliku iz Slovenije stigao je Lado Leskovar, a iz Makedonije Dragan Mijalkovski. Pored njih, publika je imala prilike da uživa u hitovima Đorđa Marjanovića, Minje Subote, Zorana Georgijeva i Mikija Jevremovića.

Na inicijativu Umetnički ansambla "Stanislav Binički", a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, prošle godine je održan prvi ovakav koncert, sa željom da tom manifestacijom evergrin muzike ponovo zaživi nekadašnje "Beogradsko proleće", koje je šezdesetih i sedamdesetih godina okupljalo najpopularnije pevače sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Kompozicijom"Beograde", Umetnički ansambl "Stanislav Binički" otvorio je koncert, a melodija ove poznate numere čula se i na kraju nastupa, kada su je na kraju svi izvođači zajedno otpevali u znak sećanja na nedavno preminulog Dušana Jakšića, učesnika prošlogodišnjeg "Proleća u Beogradu".

Program je vodio čuveni voditeljski par "Beogradskog proleća" Mića Orlović i Dunja Figenvald, a publika je imala priliku da čuje evergrin hitove kao što su "Moj dragi Beograde", "Ne idi, zlato moje", "Počnimo ljubav ispočetka", "Potraži me u predgrađu", "Zvižduk u osam", "Sve moje jeseni su tužne", "Ruže su uvele" i druge kompozicije.

Manifestacija „Beogradsko proleće“, čiju je tradiciju „Proleće u Beogradu“ nastavilo, sledeće godine proslavlja jubilej, pola veka postojanja i za tu priliku je najavljen bogat umetnički program.