Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2023.

Ministar Vučević prisustvovao prikazu novih sredstava na poligonu „Nikinci“



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas prikazu novog naoružanja i vojne opreme, koji se predaju Vojsci Srbije, i sredstava koja su u završnom delu ispitivanja radi uvođenja u naoružanje naše vojske, u Centru za ispitivanje NVO „Nikinci“.

Tokom današnjeg prikaza, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije brigadni general Slavko Rakić i pukovnik Stanisav Mijailović iz Uprave za razvoj i opremanje (J-5) Generalštaba informisali su ministra Vučevića o prikazanim novim sredstvima namenjenim za predaju jedinicama Vojske Srbije, kao i o njihovom značaju i karakteristikama.

Tokom današnjeg prikaza, ministar Vučević uverio se da će operativna sposobnost Vojske Srbije biti značajno unapređena uvođenjem u naoružanje novih složenih borbenih sistema, koje su razvili Vojnotehnički institut i fabrike namenske industrije.

Ministar Vučević je, tom prilikom, istakao da Srbija kontinuirano ulaže u opremanje vojske savremenim naoružanjem i opremom te da smo danas na poligonu u „Nikincima“ imali priliku da se uverimo da se odluka državnog i vojnog rukovodstva o oslanjanju na sopstvene odbrambene kapacitete pokazala kao mudra i dalekovida, naročito u složenim geopolitičkim okolnostima.

On je poručio da ćemo nastaviti sa opremanjem jedinica Vojske Srbije najsavremenijim borbenim sredstvima s ciljem daljeg jačanja borbene gotovosti vojske, ali i sigurnosti i bezbednosti svih građana naše zemlje.

Među sredstvima koja se predaju Vojsci Srbije i sredstvima koja su u završnoj fazi ispitivanja, danas su na poligonu „Nikinci“ prikazane nove serije oklopnih borbenih vozila 4x4 „Miloš“, protivavionskih samohodno artiljerijsko-raketnih sistema PASARS, besposadna platforma „Miloš“, modernizovano borbeno vozilo pešadije BVP M-80 AB1, oklopni transporter BOV OT 4x4, razni tipovi novoproizvedene pešadijske i artiljerijske municije i druga sredstva.

Prikazu na poligonu u „Nikincima“ prisustvovali su vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik prof. dr Aleksandar Kari i predstavnici fabrika Odbrambene industrije Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.11.2023
mp4 (158,37 MB)
Prikaz