Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.04.2021.

Ministar Stefanović razgovarao sa zamenicom pomoćnika sekretara odbrane SAD Lorom Kuper



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas putem video linka sa zamenicom pomoćnika sekretara odbrane SAD Lorom Kuper o nastavku saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Stefanović je istakao da je saradnja u oblasti odbrane veoma sadržajna i ispunjena brojnim projektima, kao i da je njeno težište na unapređenju kapaciteta Vojske Srbije kroz zajedničke vežbe sa Oružanim snagama SAD i daljem razvoju saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Ministar Stefanović uputio je poziv ovom prilikom sekretaru odbrane SAD Lojdu Džejmsu Ostinu da poseti Srbiju i izrazio očekivanje da će već tokom leta biti realizovana bilateralna vojna vežba.

On je naglasio da Republika Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Republike Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Lora Kuper istakla je da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, počev od zajedničkih obuka i vežbi, dok je ujedno podsetila i da se ove godine obeležava 140. godina diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i 15 godina uspešne saradnje u okviru Programa državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Zajednički je zaključeno da postoji interes da se saradnja u oblasti odbrane nastavi i proširi na nove oblasti.

U razgovorima sa zamenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD Lorom Kuper učešće je uzeo i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i pomoćnici ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić i za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, dok je Kuper prethodno razgovarala i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i državnim sekretarom Aleksandrom Živkovićem.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.04.2021
mp4 (33,58 MB)
Razgovor