Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.03.2021.

Meštani Mlačišta zahvalni Vojsci na pomoći



Inžinjerijska ekipa 4. brigade Kopnene vojske već drugi dan bori se sa snežnim nanosima u Crnoj Travi koji su od sveta odsekli na desetine domaćinstava. Meštani kažu da su obilne padavine poput ovih zabeležene samo 1944. i 2012. godine. Predsednik Mesne zajednice Mlačište Dragan Ivić kaže da je stanovništvo veoma zahvalno Vojsci Srbije koja je u veoma kratkom roku pritekla u pomoć.

- Mehanizacija kojom raspolaže Crna Trava nije bila dovoljna da očisti ovoliku količinu snega i predsednik Opštine je zamolio Vojsku Srbije da pomogne. Vojska je već sledećeg dana došla do naše mesne zajednice gde je život troje dece bio ugrožen. Hrana je dostavljena, put je raščišćen i sada je sve normalno – kaže Ivić.

Visina smetova na pojedinim deonicama puta prelazi dva metra i saobraćaj je u potpunosti bio prekinut. Vojska je uspela da se probije do nekoliko domaćinstava u Mlačištu gde su se u zavejanim kućama nalazile porodice sa malom decom.

Porodica Savić, jedna od retkih u ovom kraju u čijem domu raste dvoje mališana, do sinoć nije mogla dalje od svog dvorišta. Majka Olivera i otac Dalibor kažu da su svi bili veoma srećni kada su sinoć inžinjerci uspeli da se probiju do njihovog domaćinstva.

- Doneli su i slatkiše! Deca su se obradovala jer je neko došao da nas vidi! – kaže Olivera.

Radna grupa iz 410. inžinjerijskog bataljona kojom komanduje vodnik prve klase Miroslav Pavlović angažovana je od juče pre podne. Narednih dana pedstoji im mukotrpan posao budući da u okolini postoji još kuća do kojih se, usled snežnih nanosa, ne može stići.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.03.2021
mp4 (116,96 MB)
Pomoć Vojske stanovništvu
25.03.2021
mp4 (60,7 MB)
Izjava Olivere Savić
25.03.2021
mp4 (50,27 MB)
Izjava predsednika Mesne zajednice Mlačište Dragana Ivića