Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.01.2021.

Ministar Stefanović uručio stipendije za 23 mladih



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je danas ugovore o stipendijama Ministarstva odbrane za 23 mladih, koji su ispunili tražene uslove konkursa za 2020/2021 godinu, na svečanosti u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba.
 
Stefanović je poručio da ovi mladi ljudi, koji su odlučili da svoju budućnost grade u sistemu odbrane i koji žele da svoje znanje i trud ulože u izgradnju jače vojske i bolje Srbije, zavređuju svako poštovanje.
- Na moje veliko zadovoljstvo, oni danas postaju naši stipendisti. Stipendije koje dodeljujemo samo su jedan od načina da podstaknemo mlade ljude da se odvaže i priključe našoj velikoj porodici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Velika je čast nositi uniformu vojske i biti njen pripadnik, naše tradicije su nešto čime se mali broj država u svetu može pohvaliti. Vi danas postajete deo te bogate tradicije uz obavezu da u narednom periodu svojim radom i znanjem unapredite i postavite temelje za neka nova vremena i budete primer nekim novim stipendistima – poručio je Stefanović.
 
Ministar je istakao da će šest vojnih stipendista, po okončanju srednje škole i vojnog osposobljavanja, biti primljeno u redove Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, što je privilegija malog broja ljudi.
 
Njihovih 17 starijih kolega po okončanju studija počeće sa radom u Vojnotehničkom institutu u Beogradu i Tehničko-remontnom zavodu „Đorđe Dimitrijević Đura“ u Kragujevcu, za koje je ministar podsetio da su izuzetno poštovane institucije u celom svetu.
- Svesni smo da u privatnom sektoru mladi mogu više da zarade. Međutim, država zaista svakodnevno radi na poboljšanju materijalnog standarda pripadnika vojske i to će se već videti u ovoj godini kroz značajno povećanje plata. Takođe, izgradnja stanova za  pripadnike snaga bezbednosti, pruža mogućnost da naši pripadnici reše pitanje krova nad glavom po povoljnim cenama koje su daleko ispod tržišnih – rekao je Stefanović.
 
On je istakao da je mnoštvo  razloga i prednosti zbog kojih mladi ljudi imaju budućnost u Vojsci Srbije, ali da je ljubav prema Srbiji i našem narodu svakako najvažniji motiv.
 
Veljko Jovanović iz Bele Palanke, budući aviomehaničar, kaže da mu stipendija Ministarstva odbrane znači mnogo.
 
- Uvek sam voleo vojsku, pogotovo srpsku ratnu istoriju. To je glavna stvar koja me je privukla da radim u Vojsci Srbije. Lično za mene, stipendija predstavlja iskorak ka samostalnosti u daljem životu. Osećam se ponosno zbog uspeha da ovde dođem iz jednog malog mesta i što imam priliku da ugovor dobijem lično od ministra odbrane - ističe Jovanović.  
Ugovor o stipendiranju dobio je i Vojin Vešković iz Zaječara, student Elektronskog fakulteta u Nišu, modula elektroenergetika.
 
- Konkurs me je privukao zato što bih nastavio tradiciju svojih predaka koji su bili oficiri, što je za mene bila velika čast. Izuzetno sam zadovoljan što sam uspeo i što sam došao do ovog momenta da sam dobio stipendiju. Ova stipendija znači da sam na dobrom putu, a svakako tu je i značajna finansijska podrška – ističe Vešković.    
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.01.2021
mp4 (136,24 MB)
Dodela stipendija
14.01.2021
mp4 (226,79 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića
14.01.2021
mp4 (40,01 MB)
Izjava Veljka Jovanovića
14.01.2021
mp4 (56,39 MB)
Izjava Vojina Veškovića