Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.12.2020.

Vojna bolnica Niš od danas u Kovid sistemu



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas Vojnu bolnicu Niš u kojoj je sve spremno za prijem kovid pacijenata i poručio da će ta bolnica sa 50 ležajeva olakšati posao Kliničkom centru u Nišu i pomoći da teški pacijenti dobiju kvalitetno lečenje.

Ministar Stefanović je izrazio zadovoljstvo što je danas bio u prilici da se uveri u dobar zajednički rad niškog Kliničkog centra i Vojne bolnice u Nišu.

- Hoću da se zahvalim ljudima iz vojnog zdravstva koji su prepoznali da u ovom trenutku moraju najsnažnije da se uključe u pružanje pomoći stanovništvu u ovom divnom gradu. Želim da se zahvalim i profesoru Perišiću, direktoru Kliničkog centra, koji je prepoznao potrebu da se radi zajedničkim snagama i dao sve od sebe da pokuša da realizuje potrebe Vojne bolnice u tom gradu– rekao je ministar Stefanović, koji se zahvalio i gradu Nišu na pomoći.

Ministar odbrane istakao je da će Vojna bolnica jedan svoj deo, 50 ležajeva na hirurgiji, izdvojiti za kovid bolnicu čime će olakšati posao Kliničkom centru u Nišu i pomoći da teški pacijenti, u poluintenzivnoj i intenzivnoj nezi, dobiju kvalitetno lečenje, da im se pomogne što brže i efikasnije i da se što pre vrate svojim kućama.

U razgovoru sa medicinskim radnicima Vojne bolnice u Nišu on je podsetio da su u prethodnim mesecima bili izuzetno posvećeni svom poslu, kao i da dodatni napori koje sada preduzimaju zaslužuju svako poštovanje.

- Naš posao je da učinimo sve da im pomognemo logistički, da imaju svu zaštitnu opremu, sve lekove i sav materijal koji im je potreban da bi radili svoj posao – zaključio je ministar Stefanović.

Govoreći o značaju uključivanja kapaciteta Vojne bolnice Niš u sistem kovid bolnica u tom gradu, direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Perišić naglasio je da će sa ovih dodatnih 50 kreveta obezbediti da nema razloga da se nijedan teški bolesnik usmeri u neko drugo mesto, već će svi dobiti punu zdravstvenu terapiju u Nišu.

- Za mene je ovo važan trenutak, jer prvi put, u punom kapacitetu, u najtežem trenutku i za najtežu bolest, integrišemo da budu zajedno vojno i civilno zdravstvo. Zahvaljujem ministru Stefanoviću i pukovniku Miliću na energiji koju su uložili da ovako brzo realizujemo jedan ovakav sporazum – naglasio je prof. dr Perišić, dodajući da ovo smatra investicijom u budućnost, jer kad se ova bolest pobedi treba nastaviti sa unapređenjem vojnog i civilnog zdravstva u Nišu.

Današnjem obilasku bolnice prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Vladeta Baltić, upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Veljko Milić i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.12.2020
mp4 (185,06 MB)
Obilazak Vojne bolnice Niš
05.12.2020
mp4 (166,85 MB)
Izjava ministra Stefanovića
05.12.2020
mp4 (91,36 MB)
Izjava direktora Kliničkog centra Niš Perišića