Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.12.2020.

Izašao je novi broj „ODBRANE”



U DECEMBARSKOM BROJU MAGAZINA „ODBRANA” PROČITAJTE:
 
U mesecu za nama Vojska Srbije, institucija s najvećim poverenjem među građanima naše zemlje, stavila je sve svoje ljude, sredstva i snage u funkciju očuvanja države i naroda.

Novembar će biti upamćen po intenzivnim radovima na završetku izgradnje nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija” u Beogradu, brizi za ljude, po dinamičnim aktivnostima novoimenovanog ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića na svim poljima, ali i zbog tužnog sećanja na odlazak srpskogpatrijarha Irineja, koga je na večni počinak ispratila Garda Vojske Srbije.
 
O ovim i drugim najznačajnijim događajima čitajte U FOKUSU, koji vas, bez suvišnih detalja, vodi kroz najvažnije aktivnosti i teme koje su obeležile mesec za nama.
 
Decembarska „Odbrana” ekskluzivno donosi RAZGOVOR S POVODOM s potpredsednikom Vlade Republike Srbije i novoimenovanim ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem, koji poručuje da samo snažna vojska i snažna država mogu biti vojno neutralne. „Naš posao i jeste da kroz svoj rad i angažman podržimo strateško opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da se osloni na sebe, da bude suverena i samostalna država koja donosi svoje odluke, a njena vojska dovoljno sposobna da bude garant bezbednosti građana” – kaže, između ostalog, ministar odbrane, koji za naš magazin govori i o naporima i planovima državnog vrha za unapređenje standarda pripadnika sistema odbrane i drugim temama od značaja.

Vašoj pažnji preporučujemo tekst u rubrici STAJNA TAČKA, pod naslovom „Rat bez fronta i pozadine”, iz koga ćete saznati kako se vojno zdravstvo bori protiv virusa korona.
 
U rubrici SISTEM možete da pročitate kako u centrima za obuku (istoimene komande) Vojske Srbije „nastaje vojnik”, ali i kako se, uz novu, savremenu opremu, koja će znatno unaprediti taktiku izviđačkih jedinica, na padinama Goča i Stolova odvija obuka u Drugoj brigadi Kopnene vojske. Posebno je interesantan tekst o „Čuvarima mira”, srpskim mirovnjacima, koje selektuje, obučava, šalje i podržava Centar za mirovne operacije Vojske Srbije, koji je u mesecu za nama obeležio svoj dan u svetlu dobrih vesti – da su svi srpski pripadnici u mirovnim misijama zdravi, a da širenje virusne infekcije Kovid-19 nije dovelo do smanjenja našeg angažovanja u multinacionalnim operacijama.
 
Ova rubrika „Odbrane” donosi nam i priču o uspesima pripadnika 98. vazduhoplovne brigade, kojima su postavljeni izuzetno visoki standardi. U to se uverio i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji je tu jedinicu posetio u danu kad je pilot kapetan Ana Perišić izvela prvi samostalni kontrolni let na avionu „orao”, što je bio i prvi let žene pilota na jurišnom vazduhoplovu u istoriji naše vojske.
 
Tekst o novom „ognju”, u rubrici TEHNIKA, iznosi niz zanimljivih podataka i analiza, koji svedoče da će nakon uvođenja modularnog „ognja” u naoružanje Vojske Srbije naša raketna artiljerija biti znatno ojačana. Samo jedna od premisa je to da je reč o našem prvom artiljerijskom oruđu koje će, osim postojećih nevođenih raketa, uključujući i one dometa 40 km, koje su već razvijene, i raketa dometa 50 km, koje se razvijaju, moći da gađa i vođenim raketama. U istoj rubrici čitajte i o novom italijanskom helikopteru s oznakom AW169M, koji doživljava tržišnu ekspanziju.
 
U rubrici GLOBALNO, u tekstu Slaviše Vlačića pod naslovom „Daljinski upravljane ubice”, čitajte o ratu dronovima oko Nagornno-Karabaha, koji je obeležila efikasna upotreba borbenih bespilotnih letilica (koje su, po svemu sudeći, presudno uticale na tok borbenih dejstava), ali i o jedinicama mornaričke pešadije Oružanih snaga Ruske Federacije, koje, prema rečima autora teksta Aleksandra Životića, predstavljaju „udarnu pesnicu” prvog ešelona te armije.
 
U rubrici POGLEDI decembarska „Odbrana” donosi tekst Dragana Stanara o etičkom obrazovanju u Vojski Srbije, u svetlu „premise” da je etika značajan atribut vojne profesije, a KULTURA tekst povodom 72. godišnjice postojanja Vojnofilmskog centra „Zastava film” – svedoka i hroničara istorije.
 
U rubrici ISTORIJA preporučujemo dve zanimljive priče Stojana Konjikovca sa Paštrika s kraja 1998. godine i tekst o potresnom sećanju ratnog vojnog veterana prof dr Milana Runića, koji je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik jugoslovenske i sovjetske armije i učestvovao u borbama za oslobođenje Srbije i Jugoslavije.

U rubrici TRADICIJA, pričom o profesoru dr Miloradu Obradoviću, nastavljamo seriju tekstova o znamenitim nastavnicima Vojne akademije.

SADRŽAJ ODBRANE
 
NASLOVNA

Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ

Str. 3
PRVI DECEMBAR 1915.

U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom novembra
IZ SVE SNAGE

RAZGOVOR S POVODOM
Str. 10
Ministar odbrane dr Nebojša Stefanović
VOJSKA SRBIJE – BEDEM PRED SVIM BEZBEDNOSNIM PRETNjAMA

STAJNA TAČKA
Str. 14
Vojno zdravstvo u borbi protiv virusa korona
RAT BEZ FRONTA I POZADINE

SISTEM
Str. 22
Obuka u centrima Komande za obuku
NASTAJANjE VOJNIKA

Str.28
Obuka u Drugoj brigadi Kopnene vojske
DRON NAD STOLOVIMA

 Str. 32
Uz Dan Centra za mirovne operacije
ČUVARI MIRA

Str. 36
U 98. vazduhoplovnoj brigadi
VISOK NIVO OPREMLjENOSTI I OBUČENOSTI

TEHNIKA
Str. 42
Modernizovana raketna artiljerija
NOVI „OGANj” – SISTEM KONTINUITETA

Str. 46
Novi model italijanskog helikoptera
„AGUSTIN” ADUT

GLOBALNO – ŽARIŠTA
Str. 50
Rat dronovima oko Nagorno-Karabaha
DALjINSKI UPRAVLjANE UBICE

 GLOBALNO – PARALELE
Str. 56
Mornarička pešadija Oružanih snaga Ruske Federacije
NOVI ŽIVOT „CRNE SMRTI”

GLOBALNO – POGLEDI
Str. 60
Moderna društva i vojna etika
ETIČKO OBRAZOVANjE U VOJSCI SRBIJE

KULTURA
Str. 63
Povodom Dana „Zastava filma”
SVEDOK I HRONIČAR ISTORIJE

ISTORIJA
Str. 66
Dve priče sa Paštrika – decembar 1998.
UVOD U 1999.

Str. 69
Sećanje ratnog vojnog veterana – profesor dr Milan Runić
RUSKIM TENKOM U SLOBODU OTADžBINE

TRADICIJA
Str. 73
Znameniti nastavnici Vojne akademije – prof. dr Milorad Obradović
GODINE ISPUNjENE ŽIVOTOM

POVODI, LjUDI, DOGAĐAJI
Str. 76

UZVIŠENI DAN KAPETANA NIKOLIĆA

BRONZANA MEDALjA ZA ANjU OBRADOVIĆ

OGLASI
Str. 77
Servisne informacije, konkursi