Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2020.

Uručena odlikovanja najzaslužnijim u borbi protiv virusa Kovid-19



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti Kovid-19, odlikovanim na dan državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Uručenju odlikovanja prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Odlikovani pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije istakli su se na sprovođenju mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti Kovid-19 i u pružanju pomoći civilnom stanovništvu.

Predsednik Republike uručio je danas i Orden belog orla sa mačevima drugog stepena potpukovniku u penziji Dragutinu Dimčevskom za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine,  a povodom 21. godišnjice bitke na Košarama.

Predsednik Vučić, obraćajući se okupljenima, istakao je da je reč o vrednim i važnim odlikovanjima, ali ne u materijalnom, već u „ljudskom smislu“ i u smislu onoga koliko su svojim radom i svojim delom zadužili svoju otadžbinu Srbiju.

- Ne dajemo mnogo odlikovanja, ali u teškim vremenima uvek se pokažu oni koji su najvredniji, najbolji i oni koji zaslužuju da od države dobiju zahvalnost. Vama hoću da zahvalim na trudu, radu, entuzijazmu i posvećenosti - naglasio je predsednik Vučić dodajući da su odlikovanja nešto što ostaje za uvek, njima i njihovim porodicama na ponos, zato što je država umela da ih prepozna i odlikuje za veličanstvena i izuzetna dela.

Obraćajući se odlikovanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik je istakao da oni od danas nisu samo zastavnici, kapetani, potpukovnici, pukovnici i generali, već su i nosioci državnih odlikovanja Republike Srbije.

- Svako od vas o tome mora da vodi računa na svakom mestu. Vi ste posebni i vi ste se dokazali svojoj državi i svome narodu, ali to ceo život morate da ispunite obaveznošću i odgovornošću. I zato vas molim da s ponosom nosite svoja odlikovanja i imate čime – svojim delom da se ponosite, da svi oko vas, od vaše dece, pa nadalje, mogu da se ugledaju na vaše delo – poručio je predsednik Vučić.

Uz želje za mnogo uspeha i dobro zdravlje, kao i da pred sobom svi imamo neka lakša vremena, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će, iako ne bude tako, svi oni na najbolji način znati da odgovore svim odgovornostima i obavezama.

- U ime Republike Srbije, beskrajno vam hvala za sve učinjeno, a od vas očekujemo ništa manje i u budućnosti – zaključio je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Zlatna medalja za zasluge uručena je komandantu kovid bolnice Vojnomedicinskog centra “Karaburma” pukovniku dr Ivu Udovičiću.

Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena uručen je zameniku komandanta Komande za obuku brigadnom generalu Jelesiju Radivojeviću i komandantu privremenih kovid bolnica “Beogradski sajam” i “Beogradska arena” pukovniku Radivoju Anđelkoviću. Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena uručen je upravniku Vojne bolnice Novi Sad pukovniku dr Draganu Korugi.

Srebrna medalja za hrabrost „Miloš Obilić” uručena je potpukovniku Branislavu Krnjajiću, angažovanom na sprovođenju mera obezbeđenja graničnih prelaza, migrantskih centara i prihvata naših državljana pristiglih iz inostranstva i kapetanu Tomi Zorziću, angažovanom tokom realizacije zadataka sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije na sprečavanju širenja zarazne bolesti Kovid-19.

Srebrna medalja za zasluge uručena je načelniku Instituta za epidemiologiju VMA pukovniku Srđanu Laziću, načelniku odeljenja u Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA pukovniku Petru Ćurčiću, upravniku Vojnomedicinskog centra “Karaburma” potpukovniku Milanu Mladenoviću, načelniku Centra za hitnu pomoć VMA potpukovniku Milanu Jovanoviću, potpukovniku Negovanu Ivankoviću, angažovanom tokom realizacije zadataka sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije na sprečavanju širenja zarazne bolesti Kovid-19, načelniku Servisa za održavanje VMA zastavniku prve klase Momčilu Mariću, zatim zastavniku Miroslavu Ljiljaku, angažovanom na sprovođenju mera obezbeđenja Doma učenika srednjih škola “Patrijarh Pavle” i privremene kovid bolnice VMC “Karaburma”, zastavniku Goranu Petroviću, angažovanom na sprovođenju mera obezbeđenja Kliničkog centra Kragujevac i zastavniku Jovici Deljaninu, angažovanom na organizaciji sprovođenja mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti Kovid-19.

Zlatna medalja za revnosnu službu uručena je komandantu privremene kovid bolnice Hala “Čair” u Nišu potpukovniku Zoranu Smiljkoviću.
Pukovnik dr Udovičić zahvalio je predsedniku za medalju i naglasio da je to medalja za sve koji rade u kovid sistemu, s obzirom na to da bolnica "Karaburma" već osam meseci radi neprekidno sa kovid pacijentima.

- Zahvalan sam predsedniku za medalju, ali je nikako ne shvatam kao svoju ličnu, nego je ova medalja zasluga svih nas kojji radimo u kovid sistemu. Pošto je meni dodeljena, onda je ovo medalja za vojnu bolnicu "Karaburma" - rekao je pukovnik Udovičić i dodao da je medalja za osoblje iz te bolnice.
Potpukovnik Krnjajić rekao je da medalja za jednog oficira predstavlja "nešto što čeka čitav život".

- Medalja koja nosi naziv po junaku Milošu Obiliću govori sve. Jedinica kojom sam komandovao tokom pandemije učinila je sve da pomogne svima kako bi prevazišli probleme na najbolji mogući način. Ovo je priznanje pre svega toj jedinici pa onda meni - rekao je potpukovnik Krnjajić.

Zastavnik Petrović iz Petog bataljona vojne policije zahvalio je predsedniku Republike na dodeljenom odlikovanju i naglasio da će “medalja biti podstrek da radi više i požrtvovanije”. On je naglasio da “medalja pripada svim pripadnicima Vojne policije, naročito kolegama iz Petog bataljona”.

- Uspešno se nosimo sa svakodnevnim zadacima postavljenim pred nas, ali bih uputio apel građanima, kako bismo izašli iz ove pandemije, da poštujemo sve mere i damo doprinos u ovoj situaciji - poručio je zastavnik Petrović.

Kako je istakao potpukovnik Dimčevski, odlikovanje mnogo znači i njemu i svim pripadnicima i saborcima koji su učestvovali u odbrani otadžbine od NATO agresije 1998. i 1999. godine.

- Iako je odlikovanje možda stiglo sa zakašnjenjem, ipak je naš predsednik ispravio veoma veliku napravdu. Više od dve decenije skrivala se istina o borbama na Košarama, Morini, Paštriku i na ostalim karaulama koje su se odvijale tokom NATO agresije - naglasio je potpukovnik u penziji Dimčevski.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.12.2020
mp4 (226,39 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
01.12.2020
mp4 (195,42 MB)
Uručenje odlikovanja
01.12.2020
mp4 (67,03 MB)
Izjava pukovnika dr Iva Udovičića
01.12.2020
mp4 (71,83 MB)
Izjava potpukovnika Branislava Krnjajića
01.12.2020
mp4 (46,94 MB)
Izjava zastavnika Gorana Petrovića
01.12.2020
mp4 (72,02 MB)
Izjava potpukovnika u penziji Dragutina Dimčevskog