Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.11.2020.

Logorovanje vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka na poligonu Pasuljanske livade



Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2020“ iz Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, specijalnosti „poslužilac na minobacaču“, nalaze se na stacionarnom logorovanju u Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“, gde izvode svoja prva gađanja iz minobacača 82 milimetra M69.

Cilj stacionarnog logorovanja je da se vojnici u realnim uslovima obuče u taktičkim radnjama posedanja položaja, odbrane i napada i realizuju programska gađanja, ističe major Aleksandar Varga, komandant bataljona za obuku u Centru za obuku kopnene vojske.
 
- Vojnici su motivisani za rad i bezbedni tokom izvođenja svih planiranih sadržaja obuke. Gađanje je ocenjeno vrlo dobrom ocenom, a vojnici su na pravi način prikazali znanja usvojena u proteklih mesec dana obuke. Stacionarno logorovanje je najbolji način i prilika da se vojnici provere u praktičnom radu u realnim uslovima – ističe major Varga.
 
Među vojnicima koji su prvi put gađali iz minobacača su i Dejan Lebović iz Bajmoka i Anđela Rakić iz Niša.
 
- Prvi put sam gađao iz minobacača i shvatio koliko je to moćno oružje. Trema je bila prisutna ali je gađanje dobro završeno - rekao je vojnik Dejan Lebović, koji se za služenje vojnog roka odlučio zbog nastavka tradicije ali i zato što želi da se zaposli u Vojsci Srbije.

Vojnik Anđela Rakić se odlučila da služi vojni rok jer je želela da nastavi očevim stopama. Obuka joj nije laka, ali kako kaže, očekivanja su joj ispunjena.
 
- Ovo mi je prvo gađanje iz minobacača i osećaj je fenomenalan. Tremu nisam imala jer sam tokom obuke imala dobre rezultate kao nišandžija, tako da sam bila zaista spremna za gađanje i dala sam svoj maksimum – kaže vojnik Anđela Rakić.
 
U jedinici se preduzete sve mere na sprečavanju širenja zaraze virusom Kovid-19, a tako se postupa i tokom logorovanja na poligonu Pasuljanske livade.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.11.2020
mp4 (117,33 MB)
Obuka
20.11.2020
mp4 (62,02 MB)
Izjava majora Aleksandra Varge
20.11.2020
mp4 (28,51 MB)
Izjava vojnika Dejana Lebovića
20.11.2020
mp4 (31,26 MB)
Izjava vojnika Anđele Rakić