Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.10.2020.

Naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija - OTEH



Deveti međunarodni naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija - OTEH 2020, koji se ovoga puta održava „on-line“ zbog epidemioloških uslova, počeo je pozdravnom rečju pukovnika dr Bojana Pavkovića, direktora Vojnotehničkog instituta.
 
- Nadam se da ovakva vrsta rada neće predstavljati prepreku, već podsticaj za uspešnu međusobnu komunikaciju učesnika naše konferencije tokom dvodnevne razmene novih ideja, koje treba da nas zbliže i budu od koristi svim učesnicima skupa – rekao je pukovnik Pavković, ističući da sve strožije zahteve projektovanja savremenih sredstava naoružanja i vojne opreme može podržati jedino neprestani razvoj novih odbrambenih tehnologija.
 
- To je složen proces koji zahteva saradnju instituta, fakulteta i fabrika, kao i sveobuhvatni i sistemski pristup najviših državnih organa i institucija. Razmena mišljenja i iskustava, poređenje dobijenih rezultata sa drugim srodnim institucijama u zemlji i svetu, siguran je put do uspeha i napretka. To i jeste glavni razlog našeg okupljanja na ovom međunarodnom stručnom skupu – naglasio je pukovnik Pavković.
 
Organizatori OTEH-a su Uprava za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane i Vojnotehnički institut. Cilj međunarodnog naučno-stručnog skupa je sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje dostignuća u oblasti odbrambenih tehnologija.

Na ovogodišnjem OTEH-u rad se odvija u osam tematskih celina. Od ukupno 152 prijavljena rada prihvaćeno je i u program konferencije uvršteno 96 radova, od kojih je 77 iz Srbije i 19 radova iz inostranstva, iz 14 zemalja.