Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.09.2020.

Najmlađi potporučnici Vojske Srbije: Biti oficir velika je privilegija, čast i izazov za mladog čoveka



Ukazom predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, u prvi oficirski čin na današnjoj svečanosti održanoj u kasarni „General Jovan Mišković“, proizvedeno je 152 kadeta 140. i 141. klase Vojne akademije i 6. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Godinama unazad, promocija najmlađih potporučnika Vojske Srbije priređivana je ispred Doma Narodne skupštine, ali uvažavajući i poštujući mere epidemiološke zaštite od širenja virusne infekcije Kovid-19, svečanost je posle 14 godina ponovo održana u krugu Vojne akademije, bez prisustva porodica, prijatelja i publike.

Ipak, novonastale okolnosti nisu sprečile održavanje ove važne svečanosti, na kojoj su najmlađim oficirima naše vojske upućene čestitke za vredan rad tokom školovanja i želje da hrabro, ponosno i odano nastave da služe svojoj zemlji i svom narodu.

Tradicionalno, svečanost se završila bacanjem šapki uvis i radosnim osmesima mladih oficira koji jedva čekaju da stupe na svoje prve oficirske dužnosti.

Kako je proteklo školovanje na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu VMA, koji su izazovi bili najveći i šta je to što će zauvek pamtiti, razgovarali smo danas sa najboljim potporučnicima, kojima je za uspeh postignut tokom školovanja predsednik Vučić danas uručio pištolje sa posvetom.

Prvi u rangu vida Kopnene vojske pešadijski potporučnik Ognjen Zlatić imao je tu čast da se na današnjoj svečanosti pred najvišim državnim i vojnim rukovodstvom obrati u ime svih svojih klasića.

- Oficirski poziv je uzvišen i častan i za njega treba da se opredele svi čije su misli i srca ispunjeni ljubavlju prema otadžbini – kaže potporučnik Zlatić i dodaje da iz perioda provedenog na školovanju nosi samo najlepše životne uspomene, potrebna znanja i iskustva koja su neprocenjivo bogatstvo koje se ne može kupiti. Zahvalivši profesorima i starešinama koji su ostavile trajan trag na moralni i obrazovni napredak, kao i porodicama i prijateljima, on je naglasio da je završetak školovanja za sve njih istovremeno i novi početak i da od danas hrabro idu u nove pobede.

Prva u rangu vida Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana potporučnik Anđela Bogojević završila je modul artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, što joj je, kako kaže, bila velika želja još od osnovne škole.

- Biti oficir velika je privilegija, čast i izazov za mladog čoveka. Na prijemnom za upis u Vojnu akademiju bila sam druga na listi. To je bio veliki uspeh zbog kojeg su svi u mojoj porodici bili ponosni i srećni. Podrška od porodice i prijatelja je jako bitna za sve nas. Specifično je da ovde, na Vojnoj akademiji, živimo svi zajedno i što smo kroz sve godine školovanja bodrili jedni druge da idemo napred, zajedno provodili i teške i lepe trenutke. Zbog toga je ovaj dan posebno emotivan i važan za nas, jer je on kruna našeg školovanja – poručila je potporučnik Anđela Bogojević.

Prvi u rangu službi Vojske Srbije potporučnik Mladen Živković završio je studijski program Protivvazduhoplovna odbrana modul Vazdušno osmatranje i javljanje, a pre toga i Vojnu gimnaziju.

- Od svega, najviše ću pamtiti drugarstvo. U kolektivu smo takvi da kada je najteže mi smo najsložniji, a kada je lako svi se družimo i smejemo. Drago mi je i zbog toga što ću, gde god da odem, imati kod koga da svratim, jer u bilo kom delu Srbije poznajem nekoga. Takođe, sećaću se što su nam na Vojnoj akademiji bile omogućene vannastavne aktivnosti. Imao sam čast da predstavljam Vojnu akademiju na takmičenju u atletici, u Moskvi. Obišao sam Vojnu akademiju u Atini, što je izuzetno iskustvo – priseća se potporučnik Živković.

Mlađim generacijama potporučnik Živković preporučuje da upišu srednje i visoke vojne škole pre svega zbog kolektivnog duha koji nema premca u drugim obrazovnim ustanovama i zbog časti koju oficirski poziv i uniforma nose.

- Pripremamo se da budemo uvek spremni za sve izazove, rizike i pretnje po Republiku Srbiju. Time ćemo se baviti ceo život. Nadamo se da ih neće biti, ali ako ih i bude, spremni smo – ističe potporučnik Živković.

Potporučnik Hadži Miodrag Mladenović prvi je u rangu 6. klase Medicinskog fakulteta VMA.

- Za Medicinski fakultet VMA odlučio sam se jer mi je omogućio da spojim dva plemenita poziva – lekara i srpskog oficira. Ovaj fakultet omogućio mi je široko teorijsko i praktično znanje. Zbog manjih grupa, uslovi za rad su mnogo bolji i profesori i asistenti mogu da se posvete svakom kadetu posebno, što i jeste praksa na našem fakultetu, kao i da svako od nas ima mentora koji ga prati tokom celog studiranja. Uslovi za rad su izuzetno dobri. Imamo veliku mogućnost praktičnog rada već od prvih godina studiranja – naglašava potporučnik Mladenović.

Nakon skoro decenije među najmlađim pilotima su i dve dame – Tijana Milenković i Lidija Petrović.

Trenutak kada je prvi put imala priliku da samostalno upravlja helikopterom, potporučnik Tijana Milenković kaže da će zauvek pamtiti.

- Prvi put sam sama u helikopter ušla u četvrtoj godini školovanja, na početku obuke na aerodromu u Batajnici. Bio je neverovatan osećaj. Pre toga nisam imala priliku da letim na takvom tipu vazduhoplova, jer helikopter se razlikuje od aviona i zbog brzine i visine na kojoj leti. Neverovatan doživljaj je bilo samostalno letenje, a prvi samostalan let ne može da se opiše kao bilo koji drugi – poručuje potporučnik Milenković i dodaje da je svima koji žele da postanu piloti pre svega potrebna želja i hrabrost da se odvaže i upišu Vojnu akademiju.

Potporučnik Lidija Petrović, takođe je pilot helikoptera.

- Kada sam prvi put sela u helikopter, samo sam potvrdila ljubav prema letenju. Pronašla sam sebe i znala da je to ono čime želim da se bavim u životu. Taj prvi let bio mi je jako bitan jer me je dodatno motivisao da još više radim, trudim se i slušam, da uspem i dobijem letački znak i bavim se ovim poslom. Kroz nekoliko godina sebe vidim kao nastavnika letenja. Volela bih da se okušam u tome, a u daljoj karijeri volela bih da letim i na novim helikopterima, poput H-145. To je nešto novo u našoj zemlji i smatram da je veliki izazov leteti na dosta boljoj tehnologiji nego što sam imala priliku do sada – rekla je potporučnik Petrović.

Naši sagovornici, od danas oficiri Vojske Srbije, ističu da se na Vojnoj akademiji stiču prijatelji za ceo život i da kolektiv ima važnu ulogu za napredak pojedinca. Koliko god da je nešto teško, na Vojnoj akademiji imate sa kim da podelite, kažu i sa radošću ističu - mnogo je više onog lepog, a najlepše je kada dobijete prvi oficirski čin kao krunu školovanja.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.09.2020
mp4 (45,75 MB)
Obraćanje potporučnika Ognjena Zlatića
12.09.2020
mp4 (62,88 MB)
Izjava potporučnika Anđele Bogojević
12.09.2020
mp4 (144,59 MB)
Izjava potporučnika Mladena Živkovića
12.09.2020
mp4 (58,77 MB)
Izjava potporučnika Hadži Miodraga Mladenovića
12.09.2020
mp4 (49,38 MB)
Izjava potporučnika Tijane Milenković
12.09.2020
mp4 (73,81 MB)
Izjava potporučnika Lidije Petrović