Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2020.

Ministar Vulin: Srbija će nastaviti da se bori za principe međunarodnog prava



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao počasni gost, prisustvovao je u Moskvi zajedničkom zasedanju ministara odbrane država učesnica Zajednice nezavisnih država (ZND), država članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Nakon zasedanja ministar Vulin je rekao da je Srbija još jednom istakla da je vojno neutralna, da nikada neće postati deo bilo kog vojnog saveza, kao i da sama odlučuje o sebi, svojoj spoljnoj i vojnoj politici, te da politiku vojne neutralnosti predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića visoko cene države učesnice konferencije.
 
- Srbija je miroljubiva zemlja, koja jača i čiji vojni razvoj je veoma zapažen, čiji se vojnici poštuju, ali se iznad svega poštuje naša miroljubiva politika. Ja sam ovde danas izrazio svoju veliku zahvalnost zbog poštovanja politike neutralnosti, koju dobijamo od svih članica pomenutih inicijativa, a posebno svima onima koji nisu priznali lažnu državu Kosovo i koji nas podržavaju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, na prvom mestu Ruska Federacija i Narodna Republika Kina – istakao je ministar Vulin.
 
On je naglasio i da je za Srbiju veoma važno što učestvuje na ovakvim forumima gde će naši stavovi i razmišljanja biti pažljivo saslušani.

- Naša miroljubiva politika ovde se poštuje. Naša vojna neutralnost visoko se ceni, a naša principijelna borba za međunarodno pravo je nešto po čemu se razlikujemo i od mnogo moćnijih i snažnijih zemalja – poručio je ministar Vulin, dodavši da je na današnjem zasedanju podsetio prisutne da je Srbija 1999. godine izdržala poslednji nekažnjeni zločin, NATO agresiju i da su tada pokušali da ubiju Srbiju, a uspeli da ubiju međunarodno pravo.
 
- Dok se velike sile ne dogovore, dok se ponovo ne uspostavi sistem i poredak međunarodnog prava, svet će biti teško i neizgledno mesto, ali Srbija će nastaviti da se bori za principe međunarodnog prava, jer samo tako mali mogu da opstanu – rekao je ministar Vulin, poručivši da srpski narod, iako malobrojan, veliki je narod po svojim shvatanjima i po žrtvama koje je podneo za slobodu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin boravi u Ruskoj Federaciji na poziv ministra odbrane generala-armije Sergeja Šojgua. Osim učešća na današnjem skupu imaće sastanak sa svojim domaćinom, više bilateralnih susreta na ministarskom nivou, a prisustvovaće i završnim manifestacijama i ceremoniji zatvaranja Međunarodnih vojnih igara na poligonu Alabino nadomak Moskve.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.09.2020
mp4 (142,82 MB)
Izjava ministra Vulina
04.09.2020
mp4 (215,36 MB)
Konferencija