Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2020.

Ministar Vulin položio cveće na spomenik u Muzejskom kompleksu “Put sećanja”



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom i ministrima odbrane koji prisustvuju zajedničkom zasedanju ministara odbrane država učesnica Zajednice nezavisnih država (ZND), država članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), položio je danas cveće na spomenik „Majke Pobednika“ u muzejskom kompleksu “Put sećanja” nadomak Moskve.

Ministri odbrane obišli su Glavni hram Oružanih Snaga Ruske Federacije i Muzejski kompleks „Put sećanja“ gde su posadili po drvo jabuke.
 
Glavni hram Oružanih Snaga Ruske Federacije u Parku Patriot nadomak Moskve deo je raskošnog memorijalnog kompleksa koji spaja rusku pravoslavnu tradiciju sa pobedom Sovjetskog Saveza nad okupatorskim nacističkim snagama u Velikom otadžbinskom ratu (1941-1945).
 
Hram je podignut u čast vojnih pobeda Rusije, na inicijativu ministra odbrane Sergeja Šojgua, a povodom obeležavanja jubileja – 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Grumen srpske zemlje sa groblja Oslobodiocima Beograda poslat je u Rusiju u okviru akcije „Put sećanja“ i postavljen je u temeljima Glavnog hrama Oružanih snaga Ruske Federacije. Širom Evrope prikupljeno je 15.000 uzoraka zemlje gde su sahranjeni sovjetski vojnici koji su život izgubili u borbi protiv fašizma.
 
U jedinstvenom muzejskom kompleksu "Put sećanja", nalaze se istorijski eksponati iz Velikog otadžbinskog rata, uključujući fotografije, dokumente, odlikovanja, oružje, lične predmete vojnika i oficira iz arhiva Centralnog muzeja oružanih snaga Rusije.

Na otvorenom je napravljen muzej „Polje pobede“ koji je rekonstrukcija bojnog polja tokom odbrane Moskve 1941. godine. Upravo na ovom području zaustavljena je vojska nacističke Nemačke i započeo pobedonosni kontranapad sovjetskih trupa.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.09.2020
mp4 (327,12 MB)
Polaganje cveća na spomenik i obilazak Muzejskog kompleksa “Put sećanja”