Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2020

Četiri nagrade predstavnicima Srbije na Festivalu nacionalne kulture u MoskviNa Festivalu nacionalne kulture „Prijateljstvo bez granica“, pratećoj manifestaciji Međunarodnih vojnih igara u Rusiji, svečano su uručene nagrade u takmičarskim kategorijama.  Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pomognuti učešćem članova KUD “Dimitrije Koturović” iz Beograda, učestvovali su u kategorijama horskog izvođenja tradicionalnih pesama, umetničkog izvođenja tradicionalnih melodija i igranju nacionalnih igara.
Na završnoj svečanosti u Parku Patriot nadomak Moskve, članovi Umetničkog ansambla “Stanislav Binički” proglašeni su laureatima festivala, ujedno osvojivši drugo mesto za izvođenje “Topdžijskog kola” i “Marša kralja Aleksandra I”.
 
Članovi KUD “Dimitrije Koturović” osvojili su treće mesto za izvođenje “Igara iz Šumadije” i ”Igara iz Vranja”.

Specijalna nagrada dodeljena je članovima mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za izvođenje pesme “Tamo daleko”.
 
Uspeh predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije utoliko je veći jer je ostvaren na takmičenju u kome je većina zemalja učesnica nastupila sa profesionalnim ansamblima.

Na Festivalu nacionalne kulture svaka zemlja raznim eksponatima predstavlja osobenosti svoje nacionalne kulture, a u takmičarskom i revijalnom delu umetnici iz tih zemalja nastoje da pesmom i igrom pokažu muzičku i folklornu tradiciju svoje zemlje.
 
Organizator festivala je Odeljenje za kulturne programe Uprave za kulturu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.
 
photoFOTOGALERIJA