Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.06.2020.

Gardisti Vojske Srbije na Paradi pobede u Moskvi




Na moskovskom Crvenom trgu danas je veličanstvenom Paradom pobede obeležena 75. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Pored ruskog predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina među najvišim zvanicama na paradi bili su predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.
 
U paradnom stroju bili su i Gardisti Vojske Srbije. Pod zastavom Republike Srbije, predvođeni komandantom gardijskog bataljona potpukovnikom Draganom Jakovljevićem, pred očima čitavog sveta odali su poštu herojskim precima koji su svoje živote utkali u slobodu u kojoj danas živimo. U paradnom stroju bilo je 75 srpskih gardista, simbolizujući isto toliko godina od trijumfa nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.
 
Na početku ovogodišnje parade smotru svih jedinica izvršio je ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu i predao raport ruskom predsedniku i vrhovnom komandantu Vladimiru Putinu.

Predsednik Putin rekao je da se današnja parada održava u čast „izuzetnog pokolenja pobednika koji je odredio ishod Drugog svetskog rata“.

- Nikada nećemo zaboraviti doprinos naših saveznika u postizanju pobede. Poštujemo hrabre borce oružanih snaga svih država antihitlerovske koalicije i sve borce protiv nacizma koji su se hrabro borili u zemljama Evrope - istakao je predsednik Ruske Federacije.

Prema rečima predsednika Putina, potrebno je stvaranje opšteg sistema bezbednosti koji zahteva savremeni svet, koji se brzo menja i dodao da ga samo zajedno možemo zaštititi od novih opasnih pretnji.

Pozdravljajući veterane Drugog svetskog rata, koji žive u raznim zemljama, on je istakao da ih vezuje jedinstveni veliki podvig spasavanja čitavog sveta od propasti, varvarstva i uništenja.

- To je podvig celog čovečanstva. Naša zahvalnost veteranima je neizmerna. Svojim životima i sudbinom dokazali ste koliko je važno umeti braniti vrednosti sveta, humanizma i pravde. Učinićemo sve što je u našoj moći da pamćenje na vaše herojske podvige nikada ne nestane. To nam nalaže naša savest i odgovornost pred sadašnjosti i budućnosti. Slava pokolenju koje je pobedilo nacizam. Slava junacima Otadžbinskog rata - poručio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Koracima pobednika Crvenim trgom prodefilovalo je 13.008 vojnika iz pešadijskih ešelona Oružanih snaga Ruske Federacije i još 13 zemalja, među kojima i ešelon Garde Vojske Srbije.

Crvenim trgom prodefilovalo je i 216 jedinica borbene tehnike, a letelo je 75 aviona i helikoptera.
 
Po završetku defilea vojske na Crvenom trgu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je cveće na spomenik Neznanom junaku.
 
Predsednik Vučić cveće je položio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim šefovima delegacija na spomenik u Aleksandrovskoj bašti.
 
Parada pobede tradicionalno se održava na Dan pobede nad fašizmom – 9. maja, ali je zbog epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona, ruski predsednik Putin doneo odluku da ovogodišnja parada bude održana 24. juna. Datum je izabran simbolično, jer je tog dana pre 75 godina na moskovskom Crvenom trgu održana prva vojna parada u čast izvojevane pobede, koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.
 
Značajan jubilej za sve slobodarske narode koji su se u Drugom svetskom ratu suprotstavili fašističkom teroru i bili na pravoj strani istorije, pored moskovske obeležen je vojnim paradama u još 27 ruskih gradova u kojima su razmešteni centri vojnih okruga, flota i drugih formacija Oružanih snaga Ruske Federacije. Na nivou cele zemlje učestvovalo je oko 64.000 vojnika, više od 2.400 jedinica kopnene vojske i vazduhoplovne tehnike i 13 brodova.
 
Pored Garde Vojske Srbije, na Paradi pobede učestvovale su i jedinice oružanih snaga Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Fotografije: TANJUG
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.06.2020
mp4 (515,56 MB)
Gardisti Vojske Srbije na Paradi pobede u Moskvi