Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2020.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio vojne zastave 72. brigadi za specijalne operacije i 63. padobranskoj brigadi



Predsednik Vučić: Vi ste najhrabriji deo našeg naroda i najbolji deo nas
 
Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici MUP-a, verskih zajednica, lokalne samouprave, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti prisustvovali su danas svečanosti uručenja vojnih zastava povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u Spomen-kompleksu “Drugi srpski ustanak” u Takovu.

Predsednik Vučić zastavu 72. brigade za specijalne operacije uručio je komandantu jedinice brigadnom generalu Miroslavu Talijanu, koji je bio ratni zamenik komandanta Bataljona za protivteroristička dejstva "Sokolovi".
 
Zastavu 63. padobranske brigade, predsednik Republike uručio je njenom komandantu pukovniku Nenadu Zoniću, nekadašnjem članu ratne komande 63. padobranske brigade.
 
Obraćajući se prisutnima predsednik Vučić je rekao da su 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada dve najelitnije jedinice naše armije, koje su uvek bile na braniku otadžbine i kojima su se ljudi u Srbiji uvek ponosili.

- Uvek ste primali prvi i najteži udar. Uvek ste bili uz svoj narod. I kada niko drugi nije želeo da ode na određena bojišta, pripadnici 63. padobranske i 72. specijalne brigade uvek su tamo išli. Vi ste najhrabriji deo našeg naroda, vi ste najbolji deo nas – rekao je predsednik Vučić ističući da je ponosan na činjenicu da može pripadnicima brigada da vrati “zastave ponosa, zastave časti”, koje su simbol slobode, nezavisnosti, časti i obraza Srbije.
 
- Zastave 72. specijalne brigade i 63. padobranske brigade nikada ne smeju da padnu neprijatelju u ruke. Vi ste ti koji ste u tim zastavama dobili zalog, obavezu, ali i opomenu za sve nas, da dok je tih zastava, dok su one uzdignute, dotle i mi i Srbija postojimo – poručio je vrhovni komandant Vojske Srbije.

Za uručivanje ovakvih zastava ne postoji bolje mesto od Takova, istakao je predsednik Vučić, podsetivši da je na tom mestu Miloš Veliki podigao Drugi srpski ustanak.
 
- Mi danas ne pozivamo nikoga u rat, ali uručivanjem ovih zastava jasno kažemo svima da ćemo čuvati mir i stabilnost, ali da ćemo biti jaki i sve jači i da ćemo biti nesalomiv orah za svakoga ko pokuša da ga polomi – naglasio je predsednik Vučić, ističući da je vojska danas snažnija nego što je bila ranije.

- Snažnija pre svega zbog vas, zbog toga što ste i bolje opremljeni, ali ne samo jednako, rekao bih još više, što ste spremni da štitite i čuvate našu otadžbinu. Ove zastave koje sam vam uručio mnogo znače jer uzeti tu zastavu, zastavu Srbije, slobode, tradicije, istorije, svake kosti kojom je šivena, svake kapi krvi koja je dala boju – od toga veće časti i veće obaveze nema – naglasio je predsednik Srbije i podsetio na činjenicu da se nikada nije dogodilo da se neko od pripadnika 63. padobranske brigade nije odazvao pozivu otadžbine.

- Hoću da jednu posebnu poruku prenesem našim veteranima. Hvala vam što ste danas ovde, sa nama, što ćete uvek i ubuduće biti sa nama, ne samo na manifestacijama, već uvek kada je to otadžbini potrebno. Hvala vam za sve što ste do sada za otadžbinu učinili. Mi se vas ne stidimo. Mi se vama ponosimo – poručio je predsednik Vučić i dodao da ove reči nismo smeli da izgovorimo 20 godina, ali ih izgovara danas jer je jasno “da je Srbija danas i snažnija i ponosnija i da je došlo vreme da vratimo dugove, makar dugove časti i da kažemo jedno veliko izvinite onima koji su našu rodnu grudu štitili, a prema kojima smo se odnosili ne samo nemarno i nehajno, već neretko i nepravično”.
 
Predsednik Vučić je na današnjoj svečanosti imao samo jednu komandu za oficire, podoficire i vojnike.

– Da živite za te zastave i te zastave nikada, nikome ne smeju u ruke da padnu. Da budete tu kao garant, kao stub, kao brana, jer je to jedini način da one nikada ne budu pobodene i ostavljene na bojnom polju. Da ih štitite i čuvate kao što štite sve nas, da volite ovu zemlju i svakog čoveka u njoj, svesni da je vaša zastava - zastava našeg naroda, naše otadžbine, ona pod kojom zajedno stojimo – istakao je vrhovni komandant Vojske Srbije.

On je naglasio da nam je mir danas potrebniji nego ikada, a “moguć je samo dok ove zastave stoje visoko, ne kao pretnja, već kao dokaz da smo postali zemlja koje niko ne mora da se boji, ali koja nikada nikoga neće hteti i morati da se plaši“.

- Te zastave, ne samo da čuvaju već i vraćaju našoj Srbiji sve ono što smo toliko puta izgubili, a najviše ponos svojom otadžbinom, istorijom i rodom. Ove zastave znače da smo i dalje tu, da su nam čela podignuta i da smo dostojni slave predaka i budućnosti onih za koje ove zastave čuvamo. Vi i ove zastave ste garant bezbednosti, sigurnosti svakog novog sutra i svake nove dečje kolevke. I kada uzmete ove zastave znajte da smo vam sa njima dali i svoje srce i otadžbinu, vama u koje verujemo zato što ste veru zaslužili i vama za koje znamo da ste tu da položite svaku žrtvu za građane Srbije, za našu Srbiju – poručio je vrhovni komandant i naglasio da su oni to pokazali nebrojeno puta „stojeći tamo gde niko drugi nije smeo da stoji“.
 
- Zato vam danas sa ovim zastava predajemo i zahvalnost Srbije, naše Srbije i našeg naroda, nacije koja se konačno ponovo setila da vojska nije samo oružana sila koje se treba odreći zarad tuđeg interesa, nego da je sama srž, suština postojanja države i uz to slobode i dostojanstva koje nosi svaka zastava, a pogotovo ove – istakao je predsednik Vučić, podsećajući da zato poslednjih godina činimo sve da vojsku bolje opremimo, da damo veće plate, izgradimo stanove, poboljšamo uslove u kojima njeni pripadnici žive i rade i da “nećemo s tim prestati, znajući da i vi nikada nećete biti nespremni i na mraz i na sneg, led, kišu, blato, znoj, suze, krv, za svoju majku, svoju otadžbinu, za Srbiju”.
 
Predsednik Vučić je naglasio da sve njegove poruke i sve što je danas izgovorio „staju u jedno“.

- Vi ste ti koji čuvate našu zemlju, koji štitite Srbiju. Čuvajte ove zastave koje ste dobili, posle 20 godina te zastave su vam vraćene i vraćene su posle mnogo prolivene krvi, znoja i posle politike naše sramote, gubitka obraza, ali i danas kada se ponovo vraćamo slobodarskim tradicionalnim vrednostima, mogu samo da vam kažem: budite ono što ste uvek bili, čuvajte Srbiju, čuvajte Srbiju, čuvajte Srbiju. Živela Srbija – poručio je predsednik Republike i vrhovni komandant Aleksandar Vučić.  

Na današnjoj svečanosti načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, u ime svih pripadnika Vojske Srbije, uručio je predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću oficirsku sablju, “simbol vojničke časti, morala i slobodarske tradicije” za, kako je naglasio,  posvećenost, odnos prema Vojsci Srbije i za brigu koju ispoljava za svakog pripadnika Vojske Srbije. 
 
Komandant svečanosti i ratni komandant 63. padobranske brigade general-major Ilija Todorov, ukazujući na značaj današnje svečanosti, podsetio je na reči vojvode Stepe Stepanovića da je "zastava najveća svetinja vojnička, sveto znamenje vojničke časti i dužnosti, vojničke slave i ponosa“.
 
- Ona nas podseća na našu zakletvu, podseća nas na našeg dvoglavog orla, vije se ponosno iznad naših glava i prati nas svuda. Zato je ovaj dan za naše dve elitne brigade veliki i istorijski – istakao je general Todorov.
 
On je, takođe, naglasio da 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada, današnjim uručenjem vojnih zastava, zaokružuju organizacijske promene kojima im je na osnovu odluke predsednika Republike Srbije, vraćeno staro ime i status kakav zaslužuju. 

- Dve herojske i ratne jedinice, obe formirane u teškim vremenima za našu zemlju i narod – 63. padobranska u oktobru 1944, a 72. specijalna brigada u junu 1992. godine – uvek su bile prve na braniku otadžbine. Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom izvršenja borbenih zadataka obe jedinice su odlikovane, 63. padobranska brigada – Ordenom narodnog heroja i 72. specijalna brigada – Ordenom ratne zastave prvog stepena. I danas, kada su im uručene vojne zastave, pripadnici naših specijalnih jedinica Vojske Srbije stoje ponosni, svesni da su deo elitnog stroja sa slavnom vojničkom i ratničkom tradicijom – naglasio je general Todorov, dodajući da su veliku čast da im, na ovom istorijskom mestu, zastave uruči predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije, svakako zaslužili.

Svečanost je nastavljena defileom jedinica, tokom koga su mogli da se vide vazduhoplovni ešelon jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i pešadijski ešeloni 72. brigade za specijalne opreacije i 63. padobranske brigade. U podešelonima su bili i veterani te dve jedinice, koje su činili učesnici ratova devedesetih godina, protivterorističkih operacija 1998. godine i učesnika u odbrani od NATO agresije 1999. godine.

Na nebu nad Takovom viđen je nalet grupe borbenih helikoptera Mi-35 i lakih višenamenskih helikoptera H-145M, nalet grupe lovačko-bombarderskih aviona Orao iz 98.vazduhoplovne brigade, kao i nalet grupe lovačkih aviona MiG-29 iz 204. vazduhoplovne brigade.

Završetak svečanosti obeležio je demo skok padobranaca ekipe „Nebeske vidre“ pripadnika 63. padobranske brigade, novonabavljenim sportskim padobranima tipa “krilo”, sa visine od 1.500 metara iz vazduhoplova  Mi-8, na slobodno dejstvo, koji su nebom proneli zastave Republike Srbije, Vojske Srbije, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.
 
Predsednik Vučić i prisutni na svečanosti zatim su obišli izloženo savremeno naoružanje i vojnu opremu, gde je bio i modernizovani tenk M-84.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.06.2020
mp4 (355,59 MB)
Obraćanje predsednika i vrhovnog komandanta Vučića - prvi deo
14.06.2020
mp4 (309,34 MB)
Obraćanje predsednika i vrhovnog komandanta Vučića - drugi deo
14.06.2020
mp4 (132,33 MB)
Obraćanje general-majora Ilije Todorova
14.06.2020
mp4 (478,72 MB)
Svečanost uručenja vojnih zastava u Takovu