Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.06.2020.

Donacija članova lekarskog tima iz Narodne Republike Kine Upravi za vojno zdravstvo




Članovi lekarskog tima iz Narodne Republike Kine koji su angažovani na pružanju pomoći u suzbijanju i gašenju epidemije Kovid-19 na teritoriji Republike Srbije donirali su danas aparat za pojačano uklanjanje sekreta iz disajnih puteva Upravi za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić zahvalio je u ime Ministarstva odbrane i vojnog zdravstva kineskom lekarskom timu na donaciji. On je istakao da je medicinski tim iz Kine došao početkom marta i da je sve vreme pomagao savetima, predavanjima i donacijama.

- Bili smo zajedno i u Vojnomedicinskoj akademiji, držali su predavanja kako da koristimo zaštitnu opremu, kako da lečimo ljude, kako da napravimo zone u vojnim bolnicama. Sve vreme su nam pomagali, ne samo savetima i predavanjima, dakle ne samo u stručnom smislu, već i u materijalnom. Donirali su nam zaštitnu opremu i sve što nam je bilo neophodno kako bismo mogli da se zaštitimo, a danas su donirali aparat za lakše iskašljavanje. Važno je da je ovo prijateljstvo trajno, da ćemo ga proširivati i produbljivati i da znamo da imamo prijatelje u dalekoj Kini koje svakog trenutka možemo pozvati i obratiti im se za pomoć i savet – rekao je general Jovičić.

Član lekarskog tima iz Kine dr Peng Džićiang istakao je da je aparat istraživala i proizvela kompanija iz Guangdonga i da je korišćen u bolnicama u Vuhanu - gradu koji je bio najveće žarište epidemije Kovid-19 te da je korišćen i u vojnim bolnicama gde su bili smešteni pacijenti s teškom kliničkom slikom.

- Aparat koristi model vibracija i na taj način oslobađa sekret, razbija ga kako bi se lakše izbacio. Na taj način se pacijentima obolelima od Kovid-19 oslobađa prostor u disajnim organima i mogu lakše da dišu. S obzirom na to da su ovim aparatom postignuti veoma dobri rezultati u Kini, odlučili smo da doniramo jedan i da vidimo kakvi će biti rezultati. Nadamo se da će i u Srbiji dati dobre rezultate i pomoći u što bržem ozdravljenju teže obolelih pacijenata – poručio je dr Peng Džićiang.

Kako je istakao načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik Miroslav Vukosavljević, ta vojnozdravstvena ustanova do sada nije imala ovakav aparat.

- Aparat će nam biti izuzetno koristan za sve pacijente koji budu imali problema, ne samo s kovid infekcijom, već i ostalim bolestima pluća, kao i za rad na intenzivnoj nezi – izjavio je pukovnik Vukosavljević i zahvalio “čeličnim prijateljima” iz Narodne Republike Kine.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.06.2020
mp4 (105,63 MB)
Izjava brigadnog generala dr Uglješe Jovičića
02.06.2020
mp4 (111,7 MB)
Izjava dr Peng DŽićiang
02.06.2020
mp4 (63,87 MB)
Izjava pukovnika dr Miroslava Vukosavljevića
02.06.2020
mp4 (118,42 MB)
Uručenje donacije