Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.05.2020.

Međunarodna konferencija "Svet posle virusa korona"



Predsednik Vučić: Sada je vreme da uz puno samopouzdanja, uz veliku samouverenost, nastavimo da idemo napred, ali da vodimo računa o svakom svom koraku.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas međunarodnu konferenciju "Svet posle virusa korona" u Klubu poslanika u Beogradu.

Konferenciji je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Obraćajući se učesnicima skupa, predsednik Vučić istakao je da su za današnju konferenciju dve teme važne - kako sagledavamo odnose u svetu i kakva je pozicija Srbije u budućnosti - kako i na koji način ćemo reagovati na političke, ekonomske i zdravstvene izazove. Kako je naglasio, celo čovečanstvo suočeno je s pitanjem kako će izgledati naša planeta dan po proglašenju kraja pandemije i dodao da su pred nama izazovi “kakvo čovečanstvo do sada nije videlo”

- Kako izgleda svet i da li se nešto promenilo u prethodnih nekoliko meseci? Da, mislim da se više stvari promenilo u prethodnih šest meseci nego u prethodnih 20 ili 30 godina. Tih šest meseci donelo je drastične i dramatične promene u svetu geopolitike, ekonomskoj snazi i u onome kako će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati na događaje u svetu u budućnosti – istakao je predsednik Vučić i poručio da će uticaj koji je Covid-19, odnosno kriza povodom korona virusa imala na ekonomije najmoćnijih zemalja i regiona sveta, pokazati veliku snagu kojom iz pandemije u ekonomskom smislu izlaze Nemačka i Kina.

Prema njegovim rečima, pouka iz svega je da Srbija ostaje na evropskom putu, “ali da nećemo da idemo protiv naših saveznika i onih koji su nam pomagali tokom pandemije”.

- Držaćemo se svoje slobode, svoje nezavisnosti, radićemo i sa Kinom i Rusijom. Ono što je za Srbiju važno je ubrzani oporavak evropske i svetske ekonomije. Mi najviše zavisimo od evropske ekonomije, zato je važan paket od 750 milijardi, pod kakvim god uslovima. Što pre se oni oporave to će biti bolje Srbiji. Istovremeno, za nas je važan i oporavak američke i ubrzani rast kineske i ruske privrede. Što se brže oni budu oporavljali i rasli mi ćemo imati veći rast i uspevati da obezbedimo bolju poziciju za Srbiju – rekao je predsednik Vučić.

Govoreći o tome šta je važno za Srbiju, predsednik je naglasio da treba da gledamo šta se zbiva oko nas,  jer se stvari dramatičnom brzinom menjaju.

- Sada je vreme da uz puno samopouzdanja, uz veliku samouverenost, nastavimo da idemo napred, ali da vodimo računa o svakom svom koraku, da se “maknemo iz senke velikih”, da držimo do svojih principa. Važno je da brinemo o tome koje reči govorimo. Da kažemo i radimo sve što je potrebno i moguće da ojačamo naš evropski put, bez obzira što to više ne zavisi samo od nas ni od reformi. Zavisi od stanja u Evropskoj uniji uz sve što mi moramo da uradimo. Moramo da snažimo naše odnose i sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa Narodnom Republikom Kinom koja nam se pokazala kao iskreni prijatelj u prethodnom periodu i sa Ruskom Federacijom od koje smo uvek imali podršku i po pitanju očuvanja naše teritorijalne celovitosti i integriteta – rekao je predsednik Vučić i dodao da na regionalnom nivou treba da radimo sve što možemo “na otvaranju granica, snaženju tržišne pozicije Srbije, daljem jačanju naše privrede i jačanju našeg privrednog uticaja u regionu”.

- Uveren sam da tu možemo da budemo najuspešniji i da time možemo da pomognemo najviše što možemo i našem narodu koji živi van granica naše zemlje, ali moramo da budemo veoma posvećeni, obazrivi i veoma pažljivi – zaključio je predsednik Aleksandar Vučić.

Konferencija je organizovana u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a na tri tematska panela analizirani su geopolitički, ekonomski i zdravstveni aspekati pandemije korona virusa.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić govorila je na prvom panelu današnje konferencije “Geopolitičke posledice pandemije Kovid-19”, koji je bio posvećen geopolitičkom aspektu suočavanja sa pandemijom, uz učešće predstavnika Republike Srbije i diplomatske zajednice.

U drugom panelu “Ekonomija posle pandemije”, o ekonomskim posledicama pandemije razgovarali su predstavnici države, poslovnih asocijacija i privrednici. Treći panel "U susret drugom talasu" posvećen je razgovoru domaćih i stranih stručnjaka o zdravstvenim izazovima i potencijalnom drugom talasu pandemije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.05.2020
mp4 (321,39 MB)
Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića
29.05.2020
mp4 (102,96 MB)
Konferencija