Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.05.2020

Novih 3.300 kvadrata za smeštaj kadeta Vojne akademijeMinistar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas rekonstruisani objekat za smeštaj kadeta i slušalaca na Vojnoj akademiji od 3.300 kvadrata, sa 66 klimatizovanih soba, kancelarijama i pomoćnim prostorijama, a ukupna vrednost investicije je 215 miliona dinara.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da je istorija Srbije istorija ratova u borbi za slobodu i upravo „zbog toga je toliko važno i dragoceno da Srbija nikada ne prestane da školuje svoje oficire, podoficire, sve one koji brinu o Vojsci Srbije, koji jesu Vojska Srbije i koji će brinuti o bezbednosti svakog građanina naše zemlje“.

- Svako ulaganje u Vojnu akademiju je ulaganje u kvalitet života naših kadeta i ulaganje u kvalitet obuke i obrazovanja naših oficira, onih koji vode vojsku i onih koji će tek voditi vojsku. Izgradnja nove i rekonstrukcija ove zgrade i obezbeđivanje potpuno novog prostora za smeštaj profesora i studenata je prvo veliko ulaganje u Vojnu akademiju još od 1980. godine. Vreme je da uložimo u Vojnu akademiju, vreme je da nastavimo s radom i vreme je da od Vojne akademije napravimo ono što ona zaslužuje kvalitetom i svojih predavača i svojih kadeta - obrazovnu instituciju najvišeg ranga, obrazovnu instituciju zbog koje možemo da budemo ponosni i u zemlji i u svetu – poručio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, istorija Srbije je istorija borbe za slobodu i zato je vojna nauka nešto što je uvek „pripadalo Srbiji, o čemu se vodilo računa i što se proučavalo“.

- Tek od ove godine, zahvaljujući upornosti na prvom mestu pripadnika Vojne akademije i Rektorata Univerziteta odbrane, kao i Ministarstva odbrane, prvi put vojne nauke su postale priznate u okviru univerzitetske zajednice kao vojne nauke. Nadamo se da nećemo stati na tome i da ćemo jednog dana postati deo Srpske akademije nauka i umetnosti, ali zemlja koja je imala Živojina Mišića, koja je imala takve stratege, borce, komandante koji su pobeđivali od balkanskih ratova, do Prvog i Drugog svetskog rata, koja je imala takve stratege kao što su bili generali Pavković i Lazarević zaslužuje da ima vojne nauke kao posebne i zaslužuje da se njima posebno obrati pažnja – istakao je ministar Vulin.

Radove na rekonstrukciji objekta izveo je Vojnograđevinski centar "Beograd" Uprave za infrastrukturu Sektora za materijalne resurse.

Govoreći o radovima i rekonstrukciji objekta, načelnik Vojnograđevinskog centra „Beograd“ potpukovnik Milovan Ostojić istakao je da je objekat projektovan i rekonstruisan za potrebe smeštaja studenata Vojne akademije.

- Objekat ima 3.300 kvadrata, tri apartmana, 58 dvokrevetnih soba, osam jednokrevetnih, pet kancelarija, četiri čajne kuhinje - naglasio je potpukovnik Ostojić dodajući da svaki sprat ima i pomoćne prostorije.
Prema njegovim rečima, objekat je rekonstruisan po najsavremenijim propisima, u okviru kompletne rekonstrukcije izvršena i zamena svih instalacija, podova, plafona i sve sobe imaju sanitarni čvor.

- Vrednost investicije je 215 miliona dinara, a posebno bih naglasio da je i fasada urađena po propisima za energetsku efikasnost, da su sve sobe klimatizovane, a oprema i nameštaj su urađeni su od najkvalitetnijih materijala - naglasio je potpukovnik Ostojić dodajući da su ispunjeni svi uslovi da studenti mogu da borave u tom prostoru.

Obilasku su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić i članovi kolegijuma ministra odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.05.2020
mp4 (150,83 MB)
Izjava ministra Vulina
21.05.2020
mp4 (76,34 MB)
Izjava potpukovnika Milovana Ostojića
21.05.2020
mp4 (89,96 MB)
Obilazak