Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.05.2020

Ministar Vulin: Prošla je 21 godina, a nismo čuli „izvini“Pre 21 godinu NATO agresor izvršio je ratni zločin – ubio je sedmoricu gardista i još tri pacijenta bolnice „Dr Dragiša Mišović“. Bez odluke Saveta bezbednosti, bilo kog ljudskog, političkog, razumnog ili nerazumnog opravdanja, NATO je bombardovao SR Jugoslaviju, ne birajući koga će ubiti – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon ceremonije polaganja venaca ispred KBC „Dr Dragiša Mišović“, na spomen-obeležje posvećeno pripadnicima Gardijske brigade i pacijentima stradalim u NATO agresiji 1999. godine.

- Prošla je 21 godina, a nismo čuli „izvini“. Ove ljude više niko nikada neće vratiti i bol njihovih porodica i čitavog našeg naroda više niko nikada neće moći da ublaži, ali jedno ljudsko „izvini“ možda bi pomoglo da se ovo više nikada ne ponovi. Jedno ljudsko „izvini“ možda bi pomoglo da se bar drugima ne desi ono što se desilo nama. Zato je Srbija izabrala da se seća, da pamti, da podseća, ne zato što se nadamo da će se veliki postideti onoga što su uradili, već zato da im ne dozvolimo da zaborave, nikada i nipošto – poručio je ministar Vulin, naglasivši da „ako se mi ne budemo sećali, svi ostali će još brže i lakše zaboraviti, a naše žrtve ne zaslužuju da budu zaboravljene”.
 
Ministar Vulin ističe da nijedan vojnik, policajac, muškarac, žena ili dete, ne zaslužuju da budu ubijeni u slobodnoj zemlji i da u slobodnoj zemlji ne postoji legitiman vojni cilj, niti postoji opravdanje za NATO agresiju.
 
- Bilo je vremena kada smo i mi ćutali. Bilo je vremena sve do 2012. godine kada i mi nismo smeli da kažemo istinu, a ta vremena zauvek su prošla. Zato je Srbija izabrala politiku vojne neutralnosti, da nikada ne dozvoli da bude deo bilo kakvog vojnog saveza i pakta koji će njoj izdati naređenje da jednog dana ubija neki mali, slobodan narod. Ono što je činjeno nama, mi nikada nikom drugom nećemo činiti. Očekujemo i dalje to izvinjenje, koje neće vratiti naše mrtve, ali će možda garantovati da se ovo više nikada nikome neće ponoviti – rekao je ministar Vulin.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je položila vence bili su i komandant Garde Vojske Srbije general-major Milomir Todorović i načelnik Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.
 
Za stradale vojnike Gardijske brigade i pacijenate bolnice „Dr Dragiša Mišović“ danas je održan i molitveni pomen, koji su služili glavni vojni sveštenik potpukovnik Slađan Vlajić i vojni sveštenik Garde major Stevan Stevanović.
 
Vence na spomen-obeležje ispred KBC „Dragiša Mišović“ položili su i predstavnici grada Beograda, porodica nastradalih, kao i delegacija bolnice. 
 
Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović poručio je da se i 21 godinu nakon NATO zločina, na mestu stradanja okupljamo sa nevericom da je zaista bilo moguće oduzeti 10 života na takav način.

- Sećajući se stradalih, ovde izlazimo sa porukom da se ovo nikada nikome u svetu ne ponovi,  a nadam se da se nama nikada neće ponoviti. Sa ovoga mesta uvek je poruka da sloboda, samostalnost i nezavisnost naše zemlje i našeg naroda ne može da se otrgne i da se oduzme. Sećajući se ovih žrtava, ne smemo to nikada da zaboravimo – istakao je Mladenović.
 
Garda Vojske Srbije tradicionalno obeležava sećanje na pripadnike Gardijske brigade stradale u NATO agresiji ceremonijom polaganja venaca i obilaskom Spomen sobe u kasarni „Dedinje“, gde se evociraju uspomene i čuvaju sećanja na nedužne žrtve. Polaganje venaca ispred KBC „Dr Dragiša Mišović“ jedan je u nizu događaja kojim se obeležava godišnjica NATO agresije na našu zemlju.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.05.2020
mp4 (159,68 MB)
Izjava ministra Vulina
20.05.2020
mp4 (58,92 MB)
Izjava pomoćnika gradonačelnika Beograda Andreje Mladenovića
20.05.2020
mp4 (121,82 MB)
Polaganje venaca