Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.05.2020.

Ministarstvo odbrane ostaje posvećeno jačanju regionalne saradnje




Pomoćnik ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković učestvovao je na sastanku političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji je organizovan putem video linka, u okviru bosanskohercegovačkog predsedavanja ovom regionalnom inicijativom.

Sastanak je posvećen razmatranju regionalne saradnje sa posebnim fokusom na pandemiju KOVID-19, kao i ulozi Američko-jadranske povelje u jačanju regionalne saradnje.

Pomoćnik ministra Ranković predstavio je mere koje su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzele od izbijanja pandemije i proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji. Posebno je istakao da se spremnost Vojske Srbije i Uprave za vojno zdravstvo, da u najkraćem roku svojim resursima, kapacitetima, organizacijom, logistikom i osobljem podrže civilne institucije Republike Srbije, pokazala ključnom u sveukupnim merama za suzbijanje pandemije izazvane KOVID-19 u našoj državi.

Naglasio je da je tokom navedene krize Republici Srbiji pružena značajna pomoć u donacijama kao i putem razmene ekspertize i sa Istoka i sa Zapada - pre svega iz NR Kine i Ruske Federacije, kao i Evropske unije i njenih država članica. Boravkom ekspertskih medicinskih timova iz NR Kine i medicinskih i ABHO timova iz Ruske Federacije u Republici Srbiji pružena je značajna podrška zdravstvenom sistemu, kako kroz neposrednu medicinsku negu i pomoć obolelim od KOVID-19, tako i kroz dezinfekciju civilnih i vojnih objekata.

Pomoćnik ministra Milan Ranković i pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović, koji je takođe učestvovao na sastanku, istakli su posvećenost Republike Srbije regionalnoj saradnji i aktivnom učešću u radu svih regionalnih odbrambenih inicijativa, u cilju očuvanja regionalnog mira i stabilnosti i jačanja međusobnog razumevanja i poverenja.

Republika Srbija učestvuje u radu Američko-jadranske povelje kao posmatrač od decembra 2008. godine.