Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.05.2020.

Ministar Vulin: Vojska Srbije nastaviće da razvija ABHO komponentu



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas sa komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem pripadnike Centra atomsko-biološko-hemijske odbrane Komande za obuku i 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane Kopnene vojske u kasarni “Car Lazar” u Kruševcu.

Nakon referisanja komandanta Centra ABHO pukovnika Sibina Dinčića i komandanta 246. bataljona ABHO majora Vladimira Filipovića, ministar Vulin je obišao kapacitete za obuku tih jedinica i prisustvovao prikazu sredstava, opreme jedinica ABH službe i dezinfekciji sredstvima jedinica ABHO.

Ministar Vulin je istakao da je ABHO komponenta u redovima Vojske Srbije pokazala svoju vrednost i svoju važnost.

- Borba protiv Kovid-19 je pokazala koliko su važni ljudi, koliko je važna obuka, koliko je važna motivisanost, ali pokazala je i da je važno imati odgovarajući organizacioni momenat i da imate jedinicu koja je u stanju da sve ovo iznese i da se bori sa onim što nam je Kovid-19 doneo u Srbiju – istakao je ministar Vulin. Prema njegovim rečima, ABHO komponenta će svakako biti jačana u narednom periodu, dodajući da će neka rešenja koja su, bezrazložno, napuštena i promenjena biti preispitana i vraćena.

- Vodićemo računa da odgovorimo na nove izazove. Kovid virus niko niko nije mogao da pretpostavi, niko nije mogao da predvidi i niko nije mogao da bude spreman za njega. Ali, Vojska Srbije je pokazala da je spremna za sve, da je spremna za svaku situaciju, da je spremna za svaki izazov, i da za najmanje vremena i najmanje ulaganja, bude u stanju da se prilagodi, da pronađe odgovarajući odgovor i da bude na usluzi svom narodu – naglasio je ministar Vulin.

Vojska Srbije će nastaviti da razvija ABHO komponentu, poručio je ministar odbrane, ali će nastaviti i da razvija sebe, i da razvija sve svoje sposobnosti, jer bez snažne, organizovane, obučene i opremljene vojske, nema ni slobodne Srbije.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, nakon obilaska, istakao je da osim lekara, medicinskih sestara i policajaca, Srbija sigurno može da bude ponosna na sve vojnike i starešine koji su učestvovali u otklanjanju posledica korona virusa.

- Posebno može da bude ponosna na naše „zlatne“, stručne i potpuno posvećene poslu vojnike i starešine abehajce iz Kruševca – naglasio je general Simović.

Obilasku su prisustvovali i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i komandant Komande za razvoj Rasinske brigade pukovnik Rade Rnjaković.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.05.2020
mp4 (89,12 MB)
Izjava ministra Vulina
19.05.2020
mp4 (29,68 MB)
Izjava generala Simovića
19.05.2020
mp4 (249,29 MB)
Obilazak