Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2020.

Modernizacija borbenog vozila pešadije



U Vojnotehničkom institutu danas je demonstriran rezultat modernizacije borbenog vozila pešadije BVP M-80A, a potom je Radni tim za realizaciju projekta “Modernizacija borbenog vozila pešadije BVP M-80A” održao sastanak o daljim koracima i fazama modernizacije.

Današnjim aktivnostima prisustvovali su v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna i rukovodilac Radnog tima komandant Druge brigade kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović.

Prema rečima pomoćnika ministra Miloradovića, reč je o jednom od najznačajnijih projekata razvoja i modernizacije za potrebe Kopnene vojske.

- Danas je prikazano kakav je napredak urađen na modifikaciji rešenja borbenog vozila pešadije na osnovu zahteva Tima i zaključaka s prethodnih sastanaka. Posle inicijalnog testiranja unapređenog hodnog dela i oklopnog tela vozila, Vojska Srbije iskazala je zahtev za određenim preuređenjem, pre svega radi povećanja komfora desanta. Ugrađena su hidraulički pokretna vrata, potpuno je preuređen unutrašnji prostor kako bi se omogućio veći komfor posade i smeštaj dodatne količine borbenih resursa. Pešadija se ubrzano oprema novom generacijom zaštitne balističke opreme i streljačkog naoružanja tako da sva preuređenja treba da omoguće efikasniju upotrebu nove generacije naoružanja – rekao je Miloradović i dodao da su danas demonstrirani i novi elementi optoelektronskog sistema za vizuelizaciju bojišta i sistem za noćnu vožnju.

Rukovodilac Radnog tima komandant Druge brigade kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović naglasio je da se tim Vojske Srbije i Ministarstva odbrane zadužen za praćenje toka i usmeravanje razvoja modernizacije borbenog vozila pešadije danas uverio u to u kojoj su meri uvaženi raniji predlozi i zapažanja i Tima i pripadnika Mehanizovanog odeljenja Druge brigade kopnene vojske.


- Kada je reč o konfiguraciji borbenog vozila pešadije i njegovoj pokretljivosti na terenu, hodni deo je znatno stabilniji i bolji, što daje stabilnost borbenom vozilu prilikom kretanja i stabilnost i komfor posadi unutar vozila. Borbeno vozilo je komfornije u odnosu na osnovnu verziju i hidraulična rampa, koja je ugrađena upravo na predlog Tima, u značajnoj meri skraćuje vreme ulaska i izlaska mehanizovanog odeljenja. Takođe, uverili smo se u to da su balističke karakteristike u znatnoj meri bolje, u odnosu na osnovnu verziju borbenog vozila pešadije – rekao je general Kuzmanović i izrazio očekivanje da će da će se ta vozila uskoro naći u jedinicama Vojske Srbije.  

Zamenik komandira Mehanizovanog odeljenja Druge brigade kopnene vojske vodnik Branislav Đurović rekao je da se vozilo danas pokazalo odlično u odnosu na prethodnu proveru kada je bio drugačiji položaj sedišta i da je "ukrcavanje i iskrcavanje time olakšano" te dodao da je vozilo sada "bolje i komfornije".

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.05.2020
mp4 (98,02 MB)
Izjava pomoćnika ministra dr Nenada Miloradovića
15.05.2020
mp4 (141,28 MB)
Izjava brigadnog generala Željka Kuzmanovića
15.05.2020
mp4 (19,91 MB)
Izjava vodnika Branislava Đurovića
15.05.2020
mp4 (167,46 MB)
Demonstracija rezultata modernizacije borbenog vozila