Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2020.

Za zajednička dejstva bio nam je potreban samo jedan dan




U majskom broju magazin ODBRANA donosi ekskluzivni intervju sa general-majorom Mihailom Černišovim, načelnikom vojske ABHO Zapadnog vojnog okruga, koji predvodi ekspertski tim Ministarstva odbrane Rusije koji je početkom aprila, po odluci predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, upućen u Srbiju da pomogne u borbi protiv virusa korona. General Černišov, ekskluzivno za „Odbranu” govori o svemu što ruski ekspertski tim zajedno sa kolegama iz Vojske Srbije i Ministarstva odbrane svakodnevno čini da u borbi sa virusom korona pomogne srpskom narodu, posebno o samo jednom danu koji je bio dovoljan da se ruski i srpski ABHO timovi uvežbaju za zajednička dejstva.
 
”Prilikom posete bataljonu ABHO uverili smo se da je srpska strana praktično stigla do nivoa opremljenosti ruske strane. Za mene kao stručnjaka ABHO to iskustvo je bilo veoma interesantno. Videli smo i neke stvari koje bismo hteli da iskoristimo u ruskoj armiji. Bez obzira na pojedine tehničke razlike, smatram da su pripadnici Vojske Srbije kao stručnjaci veoma dobro pripremljeni. Da je tako dovoljno je da vam navedem samo jednu činjenicu – da uskladimo i organizujemo rad naših jedinica na zajedničkom izvršavanju zadataka bio nam je potreban samo jedan dan. To je činjenica koja govori sama za sebe. Sada radimo zajedno, dopunjavajući jedni druge onim najboljim što posedujemo, pri čemu trošimo manje vremena nego ranije, tako da možemo da obuhvatimo više objekata.” 

Jedino uzbuđenje u ruskom timu, pre dolaska u Srbiju, bilo je oko toga kako će ih sačekati stanovništvo i sama država Srbija. A o tome, kako navodi general Černišov najbolje mogu da posvedoče reči jednog od stanovnika Beograda koji je gledao šta i kako rade i rekao – ovi Rusi rade kao za sebe.
 
”Srbija je zemlja kojoj smo pomagali koliko smo mogli, a ona nikada nije zaboravila tu pomoć, za razliku od nekih drugih „prijatelja”. Sada mogu da kažem da o Srbiji znam mnogo više nego ranije, razgovaram sa ljudima, mogu da sagledam šta i kako rade, o čemu razmišljaju, o čemu sanjaju... To iskustvo ne može uvek da se opiše rečima, ali kada u duši ostane iskren osećaj topline, to je već mnogo”.     
     
General Černišov takođe tvrdi da to što sa srpskim kolegama sprovode zajedničke vojne vežbe ima veliki značaj za obe starne sa raznih tački gledišta.
 
”Vojnici se međusobno upoznaju, a to gradi prijateljstvo za budućnost. Zajedno su u rovovima, na vatrenim pozicijama, što ih veoma zbližava. Pre nešto više od dvadeset godina Srbija je, nažalost, imala veoma veliko ratno iskustvo, koje se izučava u ruskim vojnim školama. Na osnovu sopstvene obuke mogu da kažem da je to iskustvo veoma važno, mnoge stvari iz njega i mi koristimo u obuci. Naravno, najbolje je kada nema rata, a da ga ne bi bilo, treba se za njega pripremati. Nažalost, u svetu se u tom smislu ništa vekovima nije promenilo: ko se ne sprema za rat – obavezno ga priziva.”
 
Ruski ekspertski tim je posetio izložbu „Odbrana 78”. Govoreći o utiscima posle posete izložbi koja svedoči o 78 dana odbrane Srbije od NATO agresije general Černišov ističe:
 
”Treba pre svega odati priznanje za hrabrost srpskom narodu i armiji, jer je prihvatanje rata u potpunom neprijateljskom okruženju veoma teško. Iskustvo je pokazivalo da takva situacija uvek dovodi do poraza. Međutim, čak i u takvim uslovima Srbija je uspela da sačuva svoju teritoriju. Nažalost, kao i u svakom ratu, tu pobedu platila je životima. To je surova ratna logika. Posebno je teško što taj surovi račun i dalje plaća životima koji se nikada neće dogoditi, jer su stradala mnogobrojna deca, mladi vojnici... Osiromašeni uranijum takođe predstavlja veliku minu koja je postavljena ispod budućih pokoljenja. Cena je bila velika, ali tada niko nije znao šta bi bilo gore, predati se ili istrajati do kraja. Srpski narod je izabrao da se ne preda.”