Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.05.2020.

Lekari iz Kine posetili Vojni muzej




Šestočlani tim medicinskih stručnjaka iz Kine, koji pomaže Srbiji u borbi protiv koronavirusa, posetio je danas Vojni muzej na Kalemegdanu. Timu kineskih stručnjaka predstavljeni su slavna istorijska prošlost našeg naroda, kulturno i istorijsko nasleđe srpske vojske i junački podvizi predaka u borbama za slobodu.

Na početku obilaska, lekare je pozdravio potpukovnik Miroslav Sekuloski iz Uprave za tradiciju, standard i veterane, a potom je muzejski savetnik Dušanka Maričić dočarala članovima delegacije 14 vekova istorije na ovim prostorima, kroz koji se se preplitali uticaji različitih kultura i tradicija.
 
Infektolog prof. dr Lin Bingliang rekao je da je izuzetno srećan što je imao priliku da poseti Vojni muzej.
 
- Kroz svoju dugu istoriju, srpski narod stalno se susretao s raznim poteškoćama i problemima, ali srpski narod je kao snažan i herojski narod uvek uspeo da istraje, pobedi i opstane na ovim prostorima. Moj najdublji utisak je da je srpski narod neprekidno učestvovao u nekakvim ratovima i borbama i da se to nikako nije moglo izbeći. Nadam se da više nigde na svetu neće biti rata i da će uvek vladati mir – poručio je prof. dr Lin.
 
Svoje utiske rekla je i pulmolog i intenzivista dr Tang Keđing koja je uvidela kako je „Srbija kroz svoju istoriju prošla mnoge izazove i učestvovala u brojnim ratovima“.
 
- Srpski narod se nikada ne predaje. To je slobodarski narod koji se uvek bori za slobodu i koji nikada ne priznaje poraz – nema predaje. Nadam se da će srpski narod i u ovom ratu protiv virusa uspeti da pobedi, jer znam da ima velike sposobnosti – istakla je dr Tang Keđing i dodala da je tokom današnjeg obilaska „spoznala da su srpska država i srpski narod izuzetno snažni“.

Kineski stručnjaci saznali su više o razdobljima od naseljavanja Slovena na Balkan i stvaranja prvih južnoslovenskih srednjevekovnih država do poslednjih ratnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka, a veliku pažnju privukla su im muzeološka, arhitektonska i umetnička rešenja stalne postavke.
 
Oni su pokazali interesovanje i za najraznovrsnije primerke oružja, vojne odeće i uniforme, veliki broj zastava i odlikovanja, kao i fotografija i umetničkih dela, čime su stekli uvid ne samo u nacionalnu istoriju i kulturu već i u različite tekovine civilizacije i njihove međusobne uticaje.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.05.2020
mp4 (76,38 MB)
Izjava prof. dr Lin Bingliang
06.05.2020
mp4 (76,48 MB)
Izjava dr Tang Keđing
06.05.2020
mp4 (132,32 MB)
Obilazak postavke