Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.05.2020.

Generalštab Vojske Srbije obeležio krsnu slavu Đurđevdan




Krsna slava Generalštaba Vojske Srbije, Sveti velikomučenik Georgije – Đurđevdan, obeležena je danas u bogoslužbenom prostoru kasarne „Banjica 2“ u Beogradu, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i članova kolegijuma ministra i načelnika Generalštaba.

Proslava Đurđevdana započela je Svetom liturgijom, koju je služio glavni vojni sveštenik potpukovnik Slađan Vlajić, nakon čega je usledio obred osvećenja slavskih darova i rezanje slavskog kolača.
 
Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin je svim pripadnicima Generalštaba čestitao Đurđevdan u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i u svoje ime, poželevši da slave još dugo, u zdravlju i slozi.
 
U svojoj besedi, glavni vojni sveštenik potpukovnik Vlajić osvrnuo se na naše pretke koji su i u najtežim vremenima slavili krsnu slavu, istakavši to primer koji treba slediti.
 
- Patrijarh Pavle je rekao "Čega da se bojimo, ako smo sa Bogom, a ako nemamo Boga, čemu da se nadamo?" Osvetivši danas ove slavske darove, prelomivši slavski kolač, pokazali smo da i mi možemo da proslavimo slavu u najtežim vremenima kada su naš narod i naša vojska izloženi pošasti koja je zavladala u celom svetu. Neka Gospod blagoslovi i sačuva Vojsku Srbije, našu državu i naš narod - rekao je potpukovnik Vlajić.
 
Slave u srpskoj vojsci proslavljane su od 1888. godine i sve do kraja Drugog svetskog rata obeležavanje su u jedinicama. Po uzoru na slavne pretke, nakon višedecenijskog prekida, Odlukom ministra obrane iz 2017. godine, od 2018. godine nastavljena je tradicija obeležavanja slava u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.05.2020
mp4 (98,45 MB)
Obeležavanje krsne slave