Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.05.2020.

Borba protiv koronavirusa: Radno na praznik rada




Ruski stručnjaci u sastavu ABHO jedinice koji od početka aprila pomažu u borbi protiv koronavirusa u Srbiji radno su obeležili Međunarodni praznik rada dezinfekcijom Infektivnog odeljenja gradske bolnice u Valjevu.
 
- Iako je danas praznik rada, mi nastavljamo da radimo ovde u Valjevu. Nažalost virus nema dane za odmor. Zato nemamo ni mi – rekao je u pauzi dezinfekcije vodnik Aleksej Isupov.

Ovo je treći boravak ruskih abehajaca u gradu koji je bio jedno od žarišta epidemije koronavirusa. U Valjevu je rad bio otežan zbog velikog broja pacijenata u bolnici. Ruski stručnjaci dezinfikovali su i zgradu za privremeni smeštaj pacijenata, nakon čega je jedan broj obolelih preseljen u tu zgradu.
 Danas su zajedničke ABHO jedinice srpske i ruske vojske nastavile sa dezinfekcijom objekata i javnih površina  u Kruševcu i Doljevcu.
 
Dva ruska lekarskih tima u Nišu su nastavili sa pregledom pacijenata zaraženih virusom Kovid-19.
 
Ruski vojni lekari danas su boravili i gradovima Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Bela Crkva i Kovin, gde su nakon procene epidemiološke situacije dali preporuke za sprovođenje mera protiv epidemije u medicinskim ustanovama u tim gradovima.
 
Do sada su ruski stručnjaci sproveli dezinfekcione mere u 317 objekata u 30 gradova u Srbiji, a ukupna dezinfikovana površina u objektima i javnim prostorima blizu je milion i sedamsto hiljada kvadratnih metara.
 
Ruski vojni lekari pregledali su i učestvovali u lečenju oko 800 pacijenata obolelih od virusa Kovid-19.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.05.2020
mp4 (21,49 MB)
Dezinfekcija bolnice u Valjevu
01.05.2020
mp4 (16,71 MB)
Izjava vodnika Alekseja Isupova