Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.04.2020

Ministar Vulin: Vojska i narod su oduvek bili jedno
- Vojska Srbije je deo našeg svakodnevnog života. Vojnici su tu, dele dobro i zlo sa svojom nacijom. U istoriji našeg ratovanja, jedan od razloga što su Srbi pobeđivali je to što niko nikada nije mogao precizno da kaže gde se završava vojska, a počinje narod – to je uvek bilo jedno, a mi smo naravno i sada jedno, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u emisiji „Novo Jutro“ na Televiziji Pink.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je veliki oslonac svim građanima Srbije.

- Obezbeđujemo značajnije zdravstvene centre, sve gerontološke centre bez obzira da li su privatni ili državni, zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova obezbeđujemo sve granične prelaze, zatim obezbeđujemo sve migrantske kampove, a uz sve to neprekidno se pripremamo, obučavamo, održavamo borbenu gotovost naše vojske. Brinemo o svakodnevnom životu. Takođe, obavljamo dezinfekciju ulica, javnih površina, zdravstvenih centara i u tome nam mnogo pomažu pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije. Dakle, vojska je tu i nema segmenta života u kojem nema vojske, istakao je ministar odbrane i dodao da je vojska postavila i privremene bolnice za pacijente s lakšom kliničkom slikom.

- U Beogradu smo postavili Sajam, Arenu, Halu sportova, zatim halu u Novom Sadu, niški Čair. Gde god se zatraži naša pomoć i mi možemo da odgovorimo – mi to i uradimo. Ne odlučuje vojska o tome gde će sve to da postavi, već krizni štab u kojem sede stručni ljudi. Nije naša obaveza postaviti samo krevete, morate postaviti logistiku, obezbediti hranu, lekare, medicinske radnike koji su sada veoma deficitarna snaga, treba doneti ozbiljnu odluku o tome. Imali smo slučaj da su neke lokalne samouprave same odlučile, stavile vojsku pred svršen čin i samoinicijativno tražile krevete i lekare od vojske. Ne može tako, morate da slušate svoju državu i krizni štab, rekao je ministar Vulin.

Govoreći o aktuelnoj borbi s koronavirusom i zaraženim pripadnicima Vojske Srbije, on je istakao da je Prva brigada kopnene vojske primila „najveći udar, jer je bila prva na udaru“.

- Oni su bili tu, da se nađu na usluzi hiljadama naših zemljaka koji su se vraćali u svoju otadžbinu. Upravo tu je dolazilo i do kontakta zaraženih i zdravih, bez obzira na svu zaštitu i sve što svakodnevno preduzimate. To je život, ali borbena gotovost naše vojske nije umanjena ni malo. Redovno vežbamo, pripremamo se, obučavamo i izvršavamo sve svoje zadatke, poručio je ministar Vulin.

Ministar Vulin govorio je i o solidarnosti među pripadnicima vojske i naglasio da se 39 vojnih penzionera - lekara javilo svojoj vojsci da ponudi svoju pomoć, da niko od pripadnika vojske nije rekao da neće da radi „a bilo je i onih koji su prekidali bolovanja i godišnje odmore i vraćali se u svoje jedinice.“