Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.04.2020

Ministar Vulin u VMC Karaburma: Ispunili smo naređenje vrhovnog komandanta, za 10 dana uspostavili bolnicu
- Vojska Srbije je ispunila naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića koji nam je dao 10 dana da završimo ovu bolnicu. Za 10 dana od bolnice koja nije mogla da se pohvali svojim izgledom i svojim kapacitetima, uspeli smo, uz ogroman rad svih zaposlenih u Vojnograđevinskoj ustanovi, ali i firmama „Meser“ i „Dreger“ da obezbedimo da je ova bolnica uređena po svim potrebnim standardima za lečenje srednje i najteže obolelih pacijenata od virusa Covid-19 – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je sa državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja dr Berislavom Vekićem danas  obišao Vojnomedicinski centar Karaburma u Beogradu.

Kako je istakao ministar odbrane, u toj vojnomedicinskoj ustanovi obezbeđeno je potpuno snabdevanje kiseonikom, ima 106 priključaka i kapaciteta je 100 ležajeva.

- Možemo odmah da stavimo u funkciju 60 respiratora. Za sada iz sredstava i kapaciteta Vojnomedicinske akademije ovde smo obezbedili 12 respiratora i onog momenta kada nadležne vlasti odluče da je potrebno da se ova bolnica stavi u funkciju borbe sa covida virusom, mi to možemo i da ispunimo. Kada god stigne naređenje, mi ćemo to ispuniti – istakao je ministar Vulin.

Ovde možemo da se borimo za život 60 ljudi, a to ne bismo mogli da nije bilo predsednikovog rada, da nije bilo tako organizovane i tako snažne države, naglasio je ministar Vulin.

- Svi kapaciteti Vojske Srbije stavljeni su u funkciju borbe protiv virusa. Sve što Vojska može da uradi Vojska će uraditi da bismo svi zajedno bili bezbedniji i sigurniji, a svako od nas treba da razmisli šta on može da uradi da bi cela Srbija bila zdravija i bezbednija – poručio je miinistar Vulin.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Berislav Vekić istakao je „izuzetno dobru saradnju vojnog i civilnog zdravstva“.
 
- Uverio sam se da su u ovoj vojnoj ustanovi napravljeni kompletni uslovi za zbrinjavanje najtežih pacijenata. Sve je spremno i najvažnije je da su uslovi koji su neophodni – ukrštanje čistih i prljavih puteva, ovde na adekvatan način rešeni - rekao je Vekić.
 
Kako je istakao komandant Vojne bolnice Karaburma anesteziolog potpukovnik dr Ivo Udovičić ta bolnica je u završnoj fazi da bude spremna za prve pacijente obolele od virusa Covid-19.
 
- Nadam se da ćemo uz pomoć logistike vojnog saniteta i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje do vikenda biti spremni za prijem prvih pacijenata. Svaki krevet je opremljen kiseonikom i medicinskim vazduhom, što znači da potencijalno svaki krevet može biti i „respiratorni krevet“ za intubirane pacijente - istakao je potpukovnik Udovičić.
 
Današnjem obilasku prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.04.2020
mp4 (171,82 MB)
Izjava ministra Vulina
01.04.2020
mp4 (56,37 MB)
Izjava dr Berislava Vekića
01.04.2020
mp4 (50,03 MB)
Izjava potpukovnika dr Ive Udovičića
01.04.2020
mp4 (79,75 MB)
Obilazak