Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.03.2020

Donacije za privremene bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu
Ispred Hale 1 Beogradskog sajma danas su isporučene donacije kompanije DIS, koja je donirala pet miliona dinara u prehrambenim proizvodima i sredstvima za higijenu, i kladionice “Soker” koja je donirala 136 televizora LCD, namenjene privremenim bolnicama na Beogradskom i Novosadskom sajmu, kao i u hali “Čair” u Nišu.

Donacije su predstavnici tih kompanija uručili načeliku Uprave za vojno zdravstvo brigadnom generalu dr Uglješi Jovičiću, koji je izrazio zahvalnost što su imali razumevanja za zdravstvene radnike i pacijente, dodajući da će te donacije biti velika pomoć da dani lečenja proteknu što brže.
 
U prethodnim danima, kompanije, privredna društva i institucije, svaka iz svog domena, pokazale su interesovanje da pomognu licima koja su smeštena u privremene bolnice, kako bi im propisano vreme karantina proteklo u što boljim uslovima i uz kulturne sadržaje.
 
Komandant privremenog smeštajnog centra Sajam pukovnik Radivoje Anđelković zahvalio je na dobijenim donacijama kompaniji DIS i Kladionicama “Soker”, izražavajući zahvalnost i ostalim preduzećima na donacijama koje su pristigle.
 
- Prilikom uređenja ovog centra imali smo veliku pomoć Kriznog štaba, Beogradskog sajma, Gradskog štaba za vanredne situacije i drugih državnih organa. Privremena bolnica na Beogradskom sajmu formirana je za potrebe smeštaja lako obolelih od korona virusa. U nadležnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je spoljna služba obezbeđenja, organizacija osnovnih životnih potreba u vezi sa smeštajem i ličnom higijenom, ishranu obezbeđuje Studentski grad, a medicinsko zbrinjavanje pacijenata vrši Ministarstvo zdravlja. Osim toga, Vojska Srbije vrši i spoljnu dezinfekciju površina na Sajmu. Uslovi koje pružamo predstavljaju maksimum koji je moguće obezbediti u sadašnjim uslovima – naglasio je pukovnik Anđelković.


Generalni direktor kompanije DIS Ivan Šuleić istakao je da se ta kompanija, kao najveći domaći trgovinski lanac, odlučila na ovu donaciju u okviru programa podrške Vladi Republike Srbije i našem zdravstvu u borbi protiv epidemije korona virusa.
 
- Ovi veliki izazovi sa kojima se danas susreće naše društvo, mogu se prevazići potpunom odgovornošću svakog pojedinca, humanošću, solidarnošću i zajedništvom celog našeg sistema – naglasio je Šuleić.
 
Direktor nabavke kladionica “Soker” Vladimir Đekić istakao je da je cilj te kompanije da u ovim teškim trenucima pomognu obolelima koliko god su u mogućnosti.
 
- Televizori koje smo donirali, učiniće njihov boravak ovde što je moguće prijatnijim – naglasio je Đekić. 
U ovu akciju uključio se i Medija centar “Odbrana” Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane koji je donirao 100 naslova iz svoje izdavačke delatnosti i više desetina primeraka magazina “Odbrana”.
 
Kompanija “Večernje Novosti” koja je uz 750 knjiga obezbedila i 100 primeraka dnevnih novina koje će se na dnevnom nivou dostavljati privremenim bolnicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Dnevne novine doniraju i medijske kuće “Politika”, “Alo”, “Kurir”, “Informer”, “Srpski telegraf”, nedeljnik “Ekspres”, uz napomenu da će se broj primeraka, u skladu sa potrebama, povećavati. Kompanija "Color Media International" donira časopise "Lepota i zdravlje", "Gloria", "Story" i "Hello!". Mlekara Šabac iskazala je nameru da donira 10.000 pamučnih maski.
 
Knjige su donirale i Gradska biblioteka Beograda i to 300 naslova, kao i udruženje “Muzej knjige Adligat” koje je doniralo 1.500 knjiga za privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, kao i po 1.000 knjiga za lica smeštena na Novosadskom sajmu i u hali “Čair” u Nišu.
 
Kompanija “Maći” donirala je dva aparata sa neograničenom količinom besplatnih toplih napitaka za medicinsko osoblje i pripadnike Vojske Srbije, a firma “3M” donirala je 50 punjača za mobilne telefone za medicinsko osoblje. Javno komunalno preduzeće “Zelenilo” Beograd doniralo je sadnice tuja, koje su oplemenile prostor oko Hale 1 Beogradskog sajma.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.03.2020
mp4 (87,4 MB)
Izjava pukovnika Radivoja Anđelkovića
31.03.2020
mp4 (45,41 MB)
Izjava generalnog direktora DIS-a Ivana Šuleića
31.03.2020
mp4 (25,81 MB)
Izjava predstavnika kompanije “Soker” Vladimira Đekića
31.03.2020
mp4 (59,11 MB)
Donacija