Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.03.2020.

Ministar Vulin: Pozivam građane da poštuju savete stručnjaka




- Jako je širok obim poslova koje obavlja Vojska Srbije, ali beskrajno sam ponosan što svako jutro, kada me zove vrhovni komandant Aleksandar Vučić i pita me za izveštaj kakvo je stanje u Vojsci i da li smo ispunili sve zadatke, svaki put sam mogao da kažem – svi zadaci su ispunjeni, niko nije rekao ne, svi rade ono što treba i svi to rade sa velikim motivom - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, odgovarajući na pitanje o angažovanju Vojske Srbije u toku vanrednog stanja.
 
Prema njegovim rečima, iako je Vojska Srbije angažovana na velikom broju poslova, građani Srbije moraju da znaju i razumeju da je to i njihov posao. Imajući to u vidu, ministar Vulin je pozvao građane na solidarnost, da prate uputstva koja daje Krizni štab i da slušaju savete stručnjaka.
 
- Ako nećemo da vodimo računa o sebi, ako nismo solidarni, ako kršimo sva pravila i sve norme ne razmišljajući o svom zdravlju i zdravlju onih koje volimo, onda nije dovoljno ni tri miliona vojnika. Dakle, sve zavisi od građana Srbije. Mi smo tu da ispunimo sve zadatke koje smo dobili od vrhovnog komandanta - istakao je ministar Vulin.
 
Ministar odbrane je istakao da je sinoć u telefonskom pozivu dobio naređenje od vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića da se sprovedu pojačane mere kada je Valjevo u pitanju, kako bi u tom gradu bilo bolje, dodajući da je Vojska Srbije od sinoć to počela da radi.
 
Upitan da prokomentariše pripreme prostora na Beogradskom Sajmu, kao objekta za izolaciju, ministar Vulin je istakao da se taj objekat još uvek prilagođava toj nameni i da se oprema kasetama za odlaganje stvari, paravanima, uređuje se deo namenjen za gledanje televizijskog programa, dodajući da se mnogo preduzeća javilo koja bi pomogli svojim proizvodima.
 
- Biće to jedan veoma pristojan prostor, ali moramo razumeti – to nije hotel. Ni jedan naš objekat za izolaciju nije hotel i ne može da bude hotel. Tu postoje vrlo stroga pravila kojih morate da se pridržavate i mi ćemo učiniti sve da to bude pristojno – naglasio je ministar Vulin i dodao da Vojska Srbije delom pomaže i u zdravstvenom zbrinjavanju, ali na prvom mestu na obezbeđenju i organizacije života u takvim prostorima.
 
Komentarišući incident u Kragujevcu, kada su pripadnici Vojske Srbije reagovali i savladali lice koje je pokušalo da prekrši samoizolaciju, ministar Vulin je apelovao da se takvi slučajevi adekvatno sankcionišu i da u ovoj situaciji ne treba da dovodimo u opasnost one koji su tu da nam pomognu. 
 
Ministar Vulin je rekao da se u ovom trenutku objekti za izolaciju nalaze u Moroviću, Subotici, Letenci na Fruškoj gori, kao i da u Vojnoj gimnaziji postoji mogućnost za smeštanje ljudi. On je zahvalio vlasniku hotela „Slodes“ koji je svoje smeštajne kapacitete stavio na raspolaganje državi te je u hotelu smešten deo putnika koji su se pre nekoliko dana vratili iz Pariza.
 
Upitan za reakcije kineskog medicinskog tima koji je u Srbiju došao radi pružanja pomoći, ministar Vulin je rekao da su kineski lekari zadovoljni načinom rada i brzinom sa kojom se Srbija suočila sa problemom, a naročito pripremama za smeštaj ljudi na Sajmu. Od lekara iz Kine dobijeni su dragoceni saveti koji se sada primenjuju, ističe ministar Vulin.
 
Pored zadataka koji se tiču obezbeđivanja objekata za izolaciju i svih važnijih medicinskih ustanova, kao i centara za prihvat migranata, ministar odbrane podseća da Vojska Srbije, takođe, pruža pomoć Ministarstvu unutrašnjih poslova na obezbeđivanju graničnih prelaza i koji jesu i koji nisu trenutno u funkciji.