Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.03.2020.

Zaštitnik građana Pašalić u Prihvatnom centru u Subotici: Obezbeđeno je sve što je potrebno za boravak lica u ovom prostoru




Prihvatni centar u Subotici, u kome je Vojska Srbije obezbedila kontrolu ulaska i izlaska, smeštaj, ishranu i medicinsku zaštitu naših državljana koji se vraćaju iz inostranstva posetio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Pašalić je nakon obilaska istakao da je zadovoljan onim što je video, da su ispunjeni svi uslovi po Pravilniku, da su prostorije za smeštaj tople, da se greju na gas i da u ovom prihvatnom centru može biti smešteno do 100 osoba.
 
Zaštitnik građana je istakao da je danas bio u prilici da obiđe i do detalja pregleda novootvoreni karantin u Subotici.
 
- Ovaj karantin je renoviran za 24 časa, odnosno, uređeno je sve što treba za prihvat onih lica koja dolaze iz inostranstva i za koja se sumnja da bi mogla biti zaražena ovim virusom. Ono što smo u detaljnom pregledu videli je da je sve što je potrebno za boravak lica u ovom prostoru obezbeđeno - naglasio je Pašalić.
 
Prema njegovim rečima, hitna služba zaštite građana je 24 časa, svakog dana, na terenu.
 
- Pozivam sve građane Republike Srbije da nam se jave, telefoni su nam stalno otvoreni, kao što i ovom prilikom želim da svim građanima Republike Srbije kažem da se pridržavaju uputstava i odluka, prvenstveno propisa, a onda odluka i uputstava Vlade Republike Srbije. Lično sam, kao i moje kolege, u stalnim kontaktima sa ombudsmanima drugih zemalja u Evropi i mogu odgovorno da tvrdim da su one radnje koje se preduzimaju kod nas upravo iz razloga da se ne dese tragedije koje se dešavaju u drugim zemljama i sa kojima je javnost upoznata - naglasio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Major Adam Horvat, zamenik komandanta 17. mehanizovanog bataljona u Bačkoj Topoli izjavio je da su na osnovu dobijenog naređenja preduzete sve mere da se prostor u Prihvatnom centru u Subotici preuredi i da se formira prihvatni centar za naše građane koji se vraćaju iz inostanstva.
 
- Stvoreni su svi uslovi da centar funkcioniše bez problema. Sva lica koja budu ovde smeštena imaće medicinsku zaštitu i ishranu o čemu će brinuti Vojska Srbije – istakao je major Horvat i dodao da su formirani timovi koji obezbeđuju funkcionisanje centra.
 
Zbog pogoršanih vremenskih uslova i naglog pada temperature, Vojska Srbije je formirala ovaj prihvatni centar u Subotici, u kome će boraviti naši državljani koji nemaju prijavljenu adresu, nemaju prijavljeno prebivalište na našoj teritoriji, ili oni za koje na granici nadležni lekari ocene da predstavljaju medicinski, odnosno sanitarni rizik.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.03.2020
mp4 (83,25 MB)
Izjava Zorana Pašalića
22.03.2020
mp4 (37,77 MB)
Izjava majora Adama Horvata
22.03.2020
mp4 (91,94 MB)
Obilazak