Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.03.2020.

Bilateralne konsultacije Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti bezbednosne i odbrambene politike




Bilateralne konsultacije ministarstava odbrane i spoljnih poslova Republike Srbije i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u oblasti bezbednosne i odbrambene politike, održane 9. i 10. marta u Londonu, bile su prilika za razmenu mišljenja o temama od zajedničkog interesa, sa fokusom na mogućnostima daljeg unapređenja bilateralnih odnosa u oblasti bezbednosne i odbrambene politike dveju zemalja. Posebna pažnja posvećena je situaciji u regionu Zapadnog Balkana, inicijativama za dublje regionalno povezivanje, te dijalogu Beograda i Prištine.
Delegacija Republike Srbije u kojoj su bili v.d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Ranković, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović, detaljno je prezentovala spoljnopolitičke prioritete Srbije, sa akcentom na procesu evrointegracija, situaciju u regionu Zapadnog Balkana – naročito na Kosovu i Metohiji, kao i aktuelno stanje dijaloga Beograda i Prištine za čiji nastavak je imperativ ukidanje diskriminatorskih taksi na robu iz Srbije i BiH, koje je Priština jednostrano uvela pre godinu i po dana.        

Pomoćnik ministra Ranković zahvalio je za angažovanje pripadnika britanskih Oružanih snaga u misiji KFOR na Kosovu i Metohiji i preneo da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva transformacija tzv. „Kosovskih snaga bezbednosti” u tzv. „oružane snage Kosova”, što predstavlja flagrantno kršenje Rezolucije 1244 SB UN. On je rekao da je za Srbiju KFOR jedina legitimna oružana sila na prostoru južne srpske pokrajine odgovorna za održavanje mira i bezbednosti, kao i da se Srbija snažno protivi akreditaciji tzv. „izaslanika odbrane Kosova” u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske.
Tokom boravka u Londonu, u britanskom Ministarstvu odbrane održan je odvojeni sastanak pomoćnika ministra Rankovića sa pomoćnikom načelnika Štaba odbrane za vojnu strategiju i međunarodno vojno angažovanje general-majora Stivena Mekmahona. Na sastanku je ocenjeno da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, da postoji izraženo opredeljenje za njen dalji nastavak, kao i da će naredni strateški dijalog biti održan u Beogradu 2021. godine.