Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.02.2020.

Sastanak državnog sekretara Živkovića i zamenika generalnog inspektora Bundesvera Rilea




Državni sekretar Aleksandar Živković sastao se danas sa zamenikom generalnog inspektora Bundesvera viceadmiralom Joahimom Rileom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.
Na sastanku državni sekretar Živković naglasio je da je Srbija vojno neutralna zemlja, posvećenja mirnom rešavanju svih pitanja kroz razgovore sa Prištinom, uz zaštitu svog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije Saveta bezbedosti 1244 i Vojnotehničkog sporazuma, prema kojima je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije. Živković je rekao da Srbija ceni višegodišnji doprinos Oružanih snaga Nemačke u misiji KFOR, ali je, takođe, istakao zabrinutost zbog značajnog smanjenja nemačkog kontingenta u toj misiji. Zahtev Srbije je da se ukupne snage KFOR-a ne smanjuju, imajući u vidu da bi to ugrozilo sposobnost KFOR-a da ispunjava svoj mandat.

Transformisanje Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. „Vojsku Kosova“ za Srbiju je apsolutno neprihvatljivo, istakao je državni sekretar Živković i dodao da jednostrane odluke prištinskih vlasti, osim što predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava, dodatno koplikuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, sa implikacijama na ceo region.

Zajednički zaključak državnog sekretara Živkovića i viceadmirala Rilea je da razvijeni bilateralni odnosi između Srbije i Nemačke pružaju mogućnost za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, koja je i do sada bila raznovrsna i sadržajna, sa akcentom u oblastima vojne medicine, vojnog školstva i obuke