Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2020.

Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Dan Vojnog arhiva




Dan Instituta za strategijska istraživanja i Dan Vojnog arhiva – 5. februar, svečano su obeleženi danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Pozdravljajući prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i svoje, državni sekretar Aleksandar Živković  istakao je da nema razvoja države i društva bez razvoja nauke i naučnih istraživanja, kao i da  nema razvoja nauke i naučnih istraživanja bez razvoja obrazovanja i vaspitanja.
- Institut za strategijska istraživanja ispunio je visoke standarde Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i stekao reakreditaciju kao naučni institut u Republici Srbiji - rekao je državni sekretar Živković i naglasio da se vojni naučnoistraživački kapaciteti tradicionalno smatraju važnim resursom nacionalne odbrane i da su neka od najvećih tehnoloških, tehničkih i medicinskih dostignuća napredovala upravo zahvaljujući doprinosu vojnih naučnih istraživanja.

Direktorka Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanka Šaranović istakla je da su tri projekta obeležila rad Instituta u proteklom periodu i to projekat „Strateška kultura kao determinanta nacionalne bezbednosti u funkciji podrške konceptu vojne neutralnosti“  koji je završio prvu fazu rada,  drugi projekat „Hibridno ratovanje“ u okviru koga je objavljen veliki broj naučnih članaka i treći projekat „Razvoj profesionalne vojne organizacije 1804-1990. godine“.
- Ono što je takođe obeležilo prošlu godinu jeste veliki broj skupova i okruglih stolova koje smo organizovali samostalno ili u saradnji sa organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane. Izdvojila bih „Stratešku kulturu“, „20 godina NATO agresije na SRJ“ i „Slučaj Račak“ zajedno sa Školom nacionalne odbrane, „Srbi i Rusi u Drugom svetskom ratu“ zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane Ruske Federacije i predavanje jednog od najpoznatijih geopolitičara Aleksandra Dugina na Vojnoj akademiji - rekla je dr Jovanka Šaranović.

Vojni arhiv realizovao je višegodišnji projekat „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu - arhivske građe Vojnog arhiva“ za koji je Medija centar „Odbrana“ kao izdavač dobio Specijalno priznanje na Sajmu knjiga.
Institut za strategijska istraživanja nastao je 1984. godine u procesu transformacije Centra visokih vojnih škola JNA „Maršal Tito“ i Centra za strategijska istraživanja GŠ JNA u novu integralnu naučno-nastavnu instituciju.

Preteča Vojnog arhiva je posebno (treće) odeljenje u okviru Glavnog đeneralštaba, formirano 5. februara 1876. godine Ukazom kneza Milana Obrenovića, čime je utemeljeno prvo institucionalizovano bavljenje vojnom istorijom i čuvanje celokupne arhive u srpskoj vojsci. Od 2006. godine Vojni arhiv je u sastavu Instituta za strategijsko istraživanje.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.02.2020
mp4 (45,88 MB)
Svečanost