Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.01.2020.

Pripadnici Vojske Srbije plivali za Časni krst širom Srbije




Ministar Vulin: Srbija je izabrala da Srbi nigde i nikada više ne budu sami

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, prisustvovao je danas plivanju za Časni krst u Sremskoj Kamenici i uručio plaketu Nemanji Blagojeviću, koji je među 100 takmičara prvi doplivao do bogojavljenskog krsta.
- Danas, svi plivači nisu plivali za sebe, nisu plivali samo zato da pokažu koliko su hrabri i koliko su snažni, plivali su za svoj narod, svoju zemlju, svoju veru. Plivali su i za našu braću na Kosovu i Metohiji, za našu braću u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji. Plivali su za našu braću u Crnoj Gori koji bi i ovakav događaj morali da pravdaju i objašnjavaju, koji bi nekome morali da se izvinjavaju, koji bi morali da menjaju ime svoje crkve, ime svoje vere - rekao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je čestitao svima koji su danas za Časni krst preplivali stazu od 33 metra, koja simbolizuje Hristove godine i zahvalio okupljenom narodu zbog čuvanja tradicije.
- Dok god je ovakvih momaka, dok god je ovakvog naroda, Srbi nikada i nigde neće biti sami. I dok je naše države, dok je naše Vlade i našeg predsednika, Srbi nikada neće biti sami. Srbija je izabrala da Srbi nigde i nikada više ne budu sami i ne budu ostavljeni. Zahvaljujem svim plivačima, ali zahvaljujem i svom narodu koji se okupio danas da još jednom potvrdi naš identitet, našu kulturu i religiju, da još jednom kaže da je Srbija bolje mesto za život, da je Srbija dovoljno hrabra, snažna da brine o sebi, ali i da brine o Srbima gde god da žive - poručio je ministar Vulin, pozdravljajući prisutne tradicionalnim bogojavljenskim pozdravom "Bog se javi".

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević zahvalio je Vojsci Srbije, Žandarmeriji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim ustanovama koje su Gradu Novom Sadu pomogle da se sedmi put za redom održi manifestacija plivanja za Časni krst i da zajedno pokažemo da se po pitanju očuvanja tradicije i običaja možemo svrstati u red onih koji su dostojni svojih predaka i potomaka.
Pobednik plivanja za Časni krst u Sremskoj Kamenici dvadesetdvogodišnji Nemanja Blagojević, ističe da mu je veliko zadovoljstvo što je doplivao prvi, a posebno jer prvi put pliva u tom mestu, gde je polaznik Centra za osnovnu policijsku obuku. Nemanja ističe da je do sada nekoliko puta plivao za Časni krst i da je plivanje njegova disciplina, jer je u rodnom gradu Kruševcu godinama trenirao vaterpolo i radio kao spasilac.

Plivanju za Časni krst u Sremskoj Kamenici prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, koju su uz Episkopa sremskog Vasilija služili i vojni sveštenici kapetan Đorđe Stojisavljević i kapetan Selimir Vagić. Nakon bogosluženja usledila je i bogojavljenska litija od hrama do Dunava, kojoj su prisustvovali i načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković i komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić.

Osim u Sremskoj Kamenici, oko 250 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije plivalo je danas za bogojavljenski krst i pomoglo u realizaciji te manifestacije na 22 lokacije širom Srbije.

Pobedniku plivanja za krst na Savskom jezeru u Beogradu, kadetu treće godine Vojne akademije Đorđu Rackoviću uručeni su Časni krst i pobednički plašt, a podršku Rackoviću pružilo je i 30 kadeta Vojne akademije koji su pre plivanja prisustvovali liturgiji u Hramu Svetog Đorđa na Čukarici i učestvovali u bogojavljenskoj litiji od tog hrama do Savskog jezera.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.01.2020
mp4 (91,12 MB)
Izjava ministra Vulina
19.01.2020
mp4 (54,31 MB)
Izjava Srđana Kruževića
19.01.2020
mp4 (21,91 MB)
Izjava Nemanje Blagojevića
19.01.2020
mp4 (133,16 MB)
Plivanje za Časni krst