Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2019.

Promocija dela „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu arhivske građe Vojnog arhiva“




Nikola Selaković: Ovo delo je izdavački poduhvat veka
 
Izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas svečanoj promociji dela „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu arhivske građe Vojnog arhiva“ u Domu Vojske Srbije u Beogradu.
Izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković istakao je da danas prisustvujemo otkrivanju do sada najvećeg spomenika srpskom vojniku, najvećem heroju Velikog rata, najvećeg sukoba koje je čovečanstvo do tada zapamtilo.
 
- Upravo je svojom inicijativom, kao ministar odbrane, današnji predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić podržao ovaj projekat, osposobio nadležne institucije svime onim što je bilo potrebno da se on realizuje i on je ugledao svetlost dana. I kao da smo čekali čitav jedan vek da obavljamo mnoge odavno zaboravljene ili skrajnute nacionalne zadatke – popisati naše žrtve u Velikom ratu i jednom za svagda zatvoriti usta onima koji žele da opovrgnu istinu da je malena Srbija svojim žrtvama sebe uzvisila i pokazala čitavom svetu, kako to Njegoš kaže da „boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka“ – naglasio je izaslanik predsednika Selaković.

Prema njegovim rečima, u Velikom ratu je pobedio srpski vojnik, ne zato što je bio obučeniji, ne zato što je bio bolje naoružan, već iz dva razloga. Prvo, zato što je bio najizdržljiviji, a drugo što ga je od svih njegovih protivnika krasio neuporedivo jači moral. I upravo je moral ona vrednost na kojoj se zasniva snaga vojske u odsudnim momentima njenoga delovanja i kako to u svojim uspomenama kaže veliki vojvoda Živojin Mišić – nekada nije važno da li si fizički jači i tehnički opremljeniji, nego da pravu stvar uradiš u pravom momentu i na pravi način. Danas je taj momenat, danas je momenat da mnoge prave stvari radimo na pravi način. Zato danas promivišemo ovo kapitalno delo i stojimo ponosni pred svojim precima, izvinjavajući se onima čija imena još tu nismo upisali i dajemo sebi zadatak da u periodu pred nama, ta imena dopišemo, nađemo i klasifikujemo i objavimo – istakao je Selaković.
 
Govoreći o značaju projekta Selaković je istakao da ovaj poduhvat nije izdavački poduhvat godine, decenije, već izdavački poduhvat veka, jer je uspeo da sačuva od zaborava 322.778 imena i prezimena naših slavnih predaka, slavom ovenčanih srpskih vojnika i njihovih komandanata, koji su u bitkama govorili ne „napred“ nego „za mnom“ i prvi svojim primerom pokazivali šta su spremni da žrtvuju za čast i slobodu otadžbine.

Izaslanik predsednika Selaković je na današnjoj promociji objavio i inicijativu koju je predsednik Vučić pre nepuna tri meseca pokrenuo upravo sa jednim od tri istorijska instituta u Srbiji, da posle više od 20 godina posle NATO agresije, budemo prvi put odgovorni u poslednjih 100 godina i popišemo sve žrtve koje su pale u NATO agresiji.
- Takva inicijativa je pokrenuta i na tome se već radi. Ali nisu to samo žrtve NATO agresije, to su i ratovi devedesetih i tu imamo obavezu i prema sinovima svoga naroda i otadžbine čija imena ne smeju da ostanu zaboravljena. Ono čemu bi se radovali svi koji su popisani ovde i njihove seni jeste da vide Srbiju koja se uzdiže sa kolena, da vide Vojsku Srbije koja više ne ukida svoje institucije starije od jednog veka, već jača postojeće, uspostavlja nove i obnavlja stare. Radovali bi se da vide i vojsku koja je najopremljenija u prethodnih nekoliko decenija, da je Srbija danas jedina država u ovom regionu u kojoj se u prvih šest meseci ove godine više dece rodilo nego u istom periodu prošle godine, radovali bi se da vide da postoje oni koji se svim silama, kao što su i oni za Srbiju ginuli, danas za Srbiju bore i za nju žive – naglasio je Selaković, dodajući da imamo još mnogo toga da uradimo, ali je važno da smo počeli, a najvažnije da ne odustajemo.
 
Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović podsetio je da je u odnosu na brojnost populacije, Srbija u Prvom svetskom ratu imala najveći procenat stradalih, kako među vojnicima, tako i u civilnom stanovništvu.
 
- Projekat koji predstavljamo danas realizovan je u Vojnom arhivu od 2013. do 2018. godine. Popis žrtava rata koji ni u kom slučaju nije završen, sadrži imena svih srpskih građana stradalih u Velikom ratu bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost – naglasio je general Radovanović, dodajući da Vojni arhiv ostavlja mogućnost da se predmetna baza u budućnosti dopuni novim podacima iz drugih arhiva iz zemlje i inostranstva. On je zahvalio svima koji su učestvovali u izradi ovog kapitalnog projekta, naročito predsedniku Vučiću i ministru Vulinu koji su podržali i pomogli njegovu realizaciju.

Ovo kapitalno delo predstavili su i akademik prof. dr Mira Radojević, prof. dr Aleksandar Životić i pukovnik dr Miljan Milkić, koji su govorili o izazovima sa kojima su se susretali tokom rada na njemu, kao i o značaju tog izuzetnog istraživačkog napora koji je projekat prodrazumevao. Projekat, kako se moglo čuti, sadrži lične podatke, vreme i mesto stradanja, vojnu jedinicu kojoj je žrtva pripadala i sam izvor podataka, što podatke čini proverljivim, i na taj način, prvi put u domaćoj istoriografiji imamo utvrđen precizan spisak stradalih, u kome je postojanje i stradanje svake žrtve dokumentovano.
 
U završnom delu svečanosti, izaslanik predsednika Nikola Selaković, ministar Aleksandar Vulin i general Milan Mojsilović obišli su multimedijalnu postavku ovog projekta u Atrijumu Doma Vojske Srbije.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.12.2019
mp4 (374,45 MB)
Obraćanje Nikole Selakovića
01.12.2019
mp4 (222,6 MB)
Obraćanje general-potpukovnika dr Gorana Radovanovića
01.12.2019
mp4 (113,93 MB)
Izlaganje akademika dr Mire Radojević
01.12.2019
mp4 (113,09 MB)
Izlaganje dr Aleksandra Životića
01.12.2019
mp4 (201,1 MB)
Izlaganje pukovnika dr Miljana Milkića
01.12.2019
mp4 (61,07 MB)
Promocija