Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.11.2019.

Delegacija Ministarstva odbrane na godišnjoj konferenciji Evropske odbrambene agencije




Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, prisustvovala je godišnjoj konferenciji Evropske odbrambene agencije u Briselu.

Konferenciju „Podizanje evropske odbrambene saradnje na viši nivo: perspektive za narednu deceniju“ otvorio je izvršni direktor Evropske odbrambene agencije ambasador Horhe Domek, a učesnicima konferencije obratili su se i glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije i predsedavajući Vojnom komitetu Evropske unije general Klaudio Gracijano.

Tokom konferencije sagledana su aktuelna pitanja implementacije Stalne strukturirane saradnje (PESCO), Koordiniranog godišnjeg pregleda odbrane (CARD) i Evropskog fonda za odbranu (EDF), kao ključnih inicijativa za jačanje Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije. Posebno je istaknut strategijski značaj odbrambenih tehnologija i odbrambene industrije u nastojanjima da se evropskim odbrambenim inicijativama, što je moguće pre, prevaziđe ogromna razlika u odnosu na sposobnosti američkih i azijskih odbrambenih industrija, a zbog dugogodišnje disproporcije u ulaganju i razvoju istih. S tim u vezi, postignuta je saglasnost oko potrebe obezbeđenja nesmetane i efikasne interakcije i povezanosti, kako u okviru pomenutih inicijativa, tako i na nivou nadležnih evropskih institucija, uključujući novoformirani Generalni direktorat za odbrambenu industriju i kosmos.

Tokom Konferencije sagledani su i potencijali evropske tehnološke i industrijske baze za pružanje pune podrške u razvoju vojnih sposobnosti neophodnih za dostizanje nivoa ambicije, koji proizilazi iz Globalne strategije Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane.

Na marginama Konferencije, pomoćnik ministra Miloradović u odvojenim susretima razgovarao je sa ambasadorom Domekom i generalom Gracijanom. Tom prilikom, iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Evropskom  odbrambenom agencijom, kao i spremnost da se saradnja u narednom periodu podigne na viši nivo. General Gracijano naglasio je značaj doprinosa Srbije misijama i operacijama zajedničke bezbednosne i odbrambene politike za upravljanje krizama i iskazao zadovoljsto rezultatima nedavne posete našoj zemlji.

Pomoćnik ministra Miloradović susreo se i sa izvršnim direktorom evropske kompanije „MBDA“ Erikom Beranžerom sa kojim su sagledane mogućnosti daljeg unapređenja industrijske i inžinjerske saradnje, a vezano za integraciju raketnog sistema MISTRAL na sistem PASARS.

Razmotreni su i potencijali daljeg produbljivanja industrijske saradnje u svetlu iznesenih pogleda na Konferenciji na dalji razvoj evropskih odbrambenih tehnologija. Takođe, u razgovoru sa zamenikom nacionalnog direktora za naoružanje Mađarske Laslom Tombolom iskazan je obostrani interes za intenziviranje odbrambeno-industrijske saradnje u oblasti razvoja sofisticiranog naoružanja, kao i opremanja vazduhoplovnih platformi.

U susretu sa vojnim predstavnikom Francuske pri Evropskoj uniji viceadmiralom Erikom Šaperonom naša zemlja ocenjena je kao kredibilan partner u izgradnji mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou.

U delegaciji Republike Srbije na Konferenciji je bio i šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO brigadni general Predrag Bandić.