Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.11.2019.

Predsednik Vučić: Srbija nije izvezla mine u Ukrajinu




Odgovarajući na novinarsko pitanje povodom navoda u pojedinim medijima da je srpsko oružje prodavano Ukrajini i korišćeno u ratu protiv Rusa, predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na večerašnjoj konferenciji za medije da nijedna mina nije otišla za Ukrajinu, niti je isporučivana preko Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Danas smo optuženi iz jedne od tih kuhinja obaveštajne kanalizacije kako je Srbija naoružavala Ukrajince u borbi protiv Donjecke Narodne Republike i da su našim minama ubijani ruski vojnici. Kome je to odgovaralo baš na današnji dan da pusti kroz tu obaveštajnu kanalizaciju, sami zaključite - rekao je predsednik Vučić i dodao da je istražena kompletna trgovina Srbije sa Ukrajinom, koja je inače dozvoljeni "end user&39;&39;. On je, takođe, dodao i da smo izvezli Ukrajini mine ne bi smo imali nikakvih problema jer bi sve bilo u skladu sa zakonom, ali da Srbija i pored toga nije to učinila.

Predsednik Vučić je istakao da u tekstu te &39;&39;obaveštajne kanalizacije&39;&39; piše da je oružje isporučivano preko Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su potpisali svoj sporazum sa Petrom Porošenkom (bivšim predsednikom Ukrajine), što je kako predsednik kaže, njihovo pravo, kao i to što imaju sporazum i sa Ruskom Federacijom.

Predsednik Srbije napominje i da je istražen svaki lot mina koji je otišao iz Srbije i da nijedan lot mina na koje bugarski sajt ukazuje da su završile u Ukrajini, nikada nije otišao za Ukrajinu, niti za UAE. Ustanovljeno je, ukazuje predsednik, da smo prodaju imali preko Amerikanaca - dve američke i jedne poluameričke firme, ali da je bila i jedna čudna kompanija za koju se prema brojeva mina prikazanih na slikama bugarskog sajta, ustanovilo  da je reč o delu serije od 15.000 mina, koje su prodate preduzeću "Tehnoremont" u vlasništvu Petra Crnogorca, inače vlasnika firme "CPR Inpex".

- To je gde radi mama Obradovića iz Valjeva, tj. gde je radila do juče. Ta firma je kupila 15.000 tih mina i prodala ih kompaniji “Natan”, poljskoj, a ne ukrajinskoj, i to preko Kipra – objasnio je predsednik Vučić.

On kaže da je bilo interesantno da nije dobijena podrška poljskih državnih organa za to, što je obaveza, već je to dobijano od drugih kompanija, pa preko Kipra izvezeno za Poljsku. Nigde i ni na koji način ni Ukrajina niti bilo ko nije pomenut, ukazao je Vučić. Srbija to, dodao je, ne bi dozvolila kao "end user" zbog naših dobrih odnosa i sa Ruskom Federacijom, ali i sa Ukrajinom.

- Oni, inače, što je još interesantnije imaju zajedničku firmu sa Damjanovićem, licem bezbednosno interesantnim kao pripadnikom jedne od regionalnih službi bezbednosti, a oni vam kontrolišu neke od najpoznatijih informativnih portala na teritoriji Srbije čiji su novinari izrazili najveću želju za mojom skorom smrću pre nekoliko dana – dodao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, svet je mali, svaka laž se otkrije i ne možete da sakrijete tragove svoje prljave kampanje i mržnje protiv Srbije.

- Zato ćemo mi morati narodu mnogo toga da objašnjavamo, da govorimo činjenice, šta moramo da preduzimamo u narednom periodu. Inače, sve ostalo što je rađeno sa minama, rađeno je uz posredstvo uglavnom domaćih i američkih kompanija. Sve su bili dozvoljeni “end useri”, samo u jednom slučaju i to u ranijem periodu, pre 2012. smo imali Saudijsku Arabiju, ali ništa od toga nije završavalo u Evropi, naprotiv – istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je poručio da će Srbija, što se oružja tiče, nastaviti da ga pravi i prodaje i da je ponosan na 11.000 naših radnika koji vredno rade da bi zaslužili plate za svoje porodice, ali i da bi doprineli vojnoj i odbrambenoj snazi Srbije.

Takođe, on je poruči da nemamo rezervnu otadžbinu i da ćemo Srbiju umeti da sačuvamo, zaštitimo i za razliku od prošlosti, znati da je obranimo.

Čuvaćemo srpski put u budućnost, rekao je predsednik Vučić, jer je to jedina moguća politika i politika na kojoj će Srbija da istrajava. On je poručio da sa svima želimo da budemo prijatelji, nikoga ne ugrožavamo, ali da ćemo svoju zemlju i te kako umeti da sačuvamo.
videoVIDEOGALERIJA
22.11.2019
mp4 (437,07 MB)
Obraćanje predsednika