Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.11.2019.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na sajmu „Dubai Airshow“




Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije posetila je jedan od najprestižnijih sajmova vazduhoplovstva i vazduhoplovnog naoružanja i vojne opreme „Dubai Airshow“, koji se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održava od 17. do 21. novembra.

U svojstvu izaslanika ministra odbrane delegaciju je predvodio v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, a u delegaciju je bio i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković. Na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma njih je pozdravio potpredsednik UAE, predsednik Vlade, vladar Dubaija i ministar odbrane šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum.

Za vreme manifestacije održan je niz bilateralnih susreta sa predstavnicima oružanih snaga UAE i odbrambenih industrija oružanih snaga zemlja sa kojima Republika Srbija tradicionalno neguje dobre odnose. Takođe, sa emiratskim državnim kompanijama koje se bave razvojem i proizvodnjom visoko sofisticiranog naoružanja vođeni su razgovori o nastavku saradnje na projektima za koje preduzeća srpske odbrambene industrije isporučuju podsisteme, a bilo je reči i o novim projektima.

Sa domaćinima se razgovaralo i o nastavku školovanja i obuke inžinjerskog kadra iz UAE na srpskim fakultetima i Vojnotehničkom institutu, a delegacija je mogla da se uveri da se znanja dobijena u Srbiji uveliko primenjuju u odbrambenoj industriji UAE.

Ovogodišnji „Dubai Airshow“ za delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bio je prilika da se sagledaju najsavremeniji svetski trendovi i tendencije u razvoju i modernizaciji vazduhoplova i vazduhoplovnog naoružanja, kao jednom od segmenata na kojem Ministarstvo odbrane intenzivno radi, kako kroz nove tako i kroz projekte modernizacije, a sve u cilju unapređenja operativnih sposobnosti Vojske Srbije.