Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.11.2019.

Redovni razgovori o politici odbrane sa SR Nemačkom




Delegacija Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane boravila je u Berlinu, gde su u okviru redovnih bilateralnih aktivnosti održani razgovori sa predstavnicima Saveznog ministarstva odbrane Nemačke.

Zajednička ocena v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane mr Milana Rankovića i generalnog  direktora Sektora politika Saveznog ministarstva odbrane Nemačke dr Detlefa Vehtera je da je saradnja u oblasti odbrane razvijena i da postoji snažna podrška njenom daljem razvoju. Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i aktuelnim izazovima i pretnjama na globalnom planu.

U nastavku posete, pomoćnik ministra Ranković razgovorao je i sa načelnikom Službe za bilateralne odnose Sektora politika kapetanom bojnog broda Jensom Bekmanom, istakavši tom prilikom da najveću bezbednosnu pretnju u regionu predstavlja situacija na Kosovu i Metohiji. Za Republiku Srbiju apsolutno je neprihvatljivo formiranje tzv. vojske Kosova i shodno Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, KFOR je najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji južne srpske pokrajine, dodao je pomoćnik Ranković. On je preneo zabrinutost zbog smanjenja snaga KFOR i porasta brojnog stanja tzv. Kosovskih snaga bezbednosti i ponovio da se Republika Srbija čvrsto protivi potenciranju učlanjenja tzv. Kosova u regionalne inicijative.

Istakavši posvećenost Republike Srbije unapređenju regionalne saradnje i odnosa sa susednim državama, Ranković je sagovornike upoznao sa aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije realizuju u okviru Programa Partnerstvo za mir, kao i angažovanjem u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dostignutim stepenom saradnje u oblasti odbrane i istakli da poseban kvalitet saradnji daje zajedničko učešće pripadnika Vojske Srbije sa pripadnicima Bundesvera u misiji EU u Maliju.

Kapetan bojnog broda Bekman preneo je spremnost za deljenje iskustava, kao i zajedničko učešće u određenim programima i inicijativama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, borbenih grupa EU i Evropske odbrambene agencije.

Sa predstavnicima Bundesvera održani su ekspertski razgovori, tokom kojih je analizirana saradnja u oblasti odbrane i usaglašene aktivnosti za 2020. godinu.