Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.11.2019.

Učešće Ministarstva odbrane na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija




U sastavu delegacije Republike Srbije, koja je učestvovala na sastanku Parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Srbija, održanom danas u Briselu, predstavnik Ministarstva odbrane bio je načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane pukovnik Slaven Vujić.

Među temama od značaja za proces evropskih integracija, na sastanku je bilo reči i o spoljnoj i bezbednosnoj politici Republike Srbije. Pukovnik Vujić predstavio je novu Strategiju nacionalne bezbednosti Republike Srbije i novu Strategiju odbrane Republike Srbije, dokumenta koja je Vlada Republike Srbije nedavno usvojila i u formi predloga uputila Narodnoj skupštini u dalju proceduru usvajanja.

Kao osnovna polazišta u izradi strategijskih dokumenata istaknuto je očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Republike Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država. Naglašeno je da Republika Srbija pomno prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu i odbrambenu politiku tim promenama, kako bi na najbolji način štitila i ostvarivala svoje nacionalne i odbrambene interese.

U skladu sa odlukom o vojnoj neutralnosti, ukazano je na opredeljenje Republike Srbije za jačanje sopstvenih odbrambenih kapaciteta, razvijanje odbrambene industrije, efikasnog i ekonomski održivog sistema odbrane, profesionalne i efikasne vojske i odgovarajućih civilno-vojnih odnosa kao važne pretpostavke demokratski uređenog društva. Takođe, istaknuta je spremnost Republike Srbije da svoju bezbednost, mir i stabilnost u regionu i svetu jača kroz angažovanje u aktivnostima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, NATO program Partnerstvo za mir, saradnju sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i drugim međunarodnim bezbednosnim i odbrambenim subjektima.

Posebno je istaknuto da je za Republiku Srbiju neprihvatljiva protivpravno jednostrano proglašena nezavisnost teritorije koju administrativno obuhvata Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, imajući u vidu da se time ugrožavaju nacionalne vrednosti i interesi naše zemlje.

Pukovnik Vujić je rekao da su na proces izrade strategijskih dokumenata uticali mnogi faktori, od kojih je izdvojio napore državnog rukovodstva na jačanju pozicije Beograda u rešavanju kompleksne situacije na Kosovu i Metohiji, napore usmerene ka ekonomskom razvoju i ukupnom prosperitetu naše zemlje i njenih građana, kao i zalaganje u okviru pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Značajnu podršku učešću predstavnika Ministarstva odbrane na današnjem sastanku u Briselu pružilo je Vojno predstavništvo Misije Republike Srbije pri NATO.