Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2019.

Otvoren štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu




Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković otvorio je večeras štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Poželivši dobrodošlicu okupljenim gostima i ljubiteljima „vojne“ pisane reči na najvećoj i najznačajnijoj manifestaciji u slavu knjige u našoj zemlji, i uputivši im pozdrave u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, državni sekretar Živković podsetio je na reči našeg nobelovca Ive Andrića koji je poručio da „ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti svoj život“.
 
- Uveren sam da nećete ostati ravnodušni kada pogledate izdanja Ministarstva odbrane i da ćete mnoga od njih poželeti da pročitate, kako biste time obogatili deo svog života. Ministarstvo odbrane i naša izdavačka kuća Medija centar „Odbrana“ do kraja godine predstaviće 150 publikacija. Većina od njih biće objavljena na srpskom jeziku, ali ima i onih koja će se štampati na drugim jezicima. Jedna od njih je monografija „Spomen sobe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije - Ogledalo istorije i tradicije 1804-1918. Ta monografija izražava našu potrebu da kroz kulturu sećanja održavamo i čuvamo deo nacionalne istorije, da vrednujemo i razvijemo naše vojničke i slobodarske tradicije, rekao je Živković istakavši među brojnim izdanjima sistema odbrane kao posebno važnu Ediciju „Ratnik“ pokrenutu prošle godine.
 
- Ove godine ona broji već 12 naslova dragocenih svedočanstava o onome što se događalo pre 20 godina tokom odbrane od NATO agresije na našu otadžbinu. Na najskromniji način, novim, dopunjenim izdanjem odužujemo se i junacima otadžbine, pripadnicima Vojske i Policije koji su položili svoj život u odbrani otadžbine od agresije i šiptarsko terorističkih separatističkih snaga na Kosovu i Metohiji, kazao je državni sekretar, izrazivši zahvalnost svima onima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli tome da vojno izdavaštvo ove godine bude bogatije za 150 novih naslova, pre svega, zaposlenima u Medija centru „Odbrana“, Vojnoj štampariji i Upravi za odnose sa javnošću.
 
- Nadam se da će se sajamski dani pred nama na ovom štandu pamtiti po rečima „odbrana“, „sloboda“, „mir“, „saradnja među narodima“, po našim kadetima, istupima naših istaknutih komandanata jedinica, po postignućima naših lekara i nastavnika i umnoj i duhovnoj znatiželji. Slogan „Pamtimo knjigom“ za koji smo se opredelili na ovogodišnjem nastupu imperativ je onoga što se danas događa u sferi vojnog izdavaštva i naše profesije, zaključio je Živković, podsetivši da je čitanje osnova znanja, mudrosti i moći, a prijateljstvo sa knjigom – put ka sreći.
 
Ceremoniju otvaranja štanda, koji se nalazi u prstenu Hale 1, intoniranjem državne himne „Bože pravde“ uveličali su Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički", nakon čega je goste pozdravio najbolje rangirani kadet 140. klase Vojne akademije potporučnik Stefan Milićević.
 
- Kroz moje ruke su prošle mnoge knjige - i dobre i loše, ako se knjiga uopšte može nazvati lošom. I svaka je ostavila utisak, svaka me naučila nečem novom i drugačijem. Knjige daju čoveku ono što je čoveku potrebno, one opuštaju i leče. Knjiga ne zaboravlja, i pomaže nama da ne zaboravimo - poručio je potporučnik Milićević.
 
Tokom kulturno-umetničkog programa Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vosjke Srbije izveo je i numeru „Vila sa Košara“.
 
Interesovanje javnosti za knjige Medija centra „Odbrana“ tokom 2019. potvrdilo je značajno mesto i ulogu izdavačke delatnosti Ministarstva odbrane, ne samo u sistemu odbrane, već i na izdavačkoj mapi Srbije. Pod sloganom "Pamtimo knjigom" Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije od 20. do 27. oktobra predstaviće se vojnim knjigama, delima istorijske tematike, publicistikom, geopolitikom, vojnom tehnikom, vojnim zdravstvom, umetnošću, a takođe i udžbeničkom literaturom namenjenom Univerzitetu odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.10.2019
mp4 (135,36 MB)
Otvaranje štanda MO i VS na Sajmu knjiga
20.10.2019
mp4 (145,19 MB)
Obraćanje potporučnika Stefana Milićevića