Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2019.

Obeležena 75. godišnjica od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu



Oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu obeleženo je danas nizom manifestacija u Beogradu, u kojima su učestvovali i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Tačno u podne, započeo je memorijalni defile "Pobeda slobode", od hotela "Moskva" na Terazijama do palate "Albanija", koji je predvodilo trideset kadeta Vojne Akademije koji su nosili replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, a za njima su bili potomci onih koji su živote dali za oslobođenje Beograda pre 75 godina.
 
U memorijalnom defileu učestvovali su i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, predstavnici Grada Beograda, SUBNOR-a, kao i mnogobrojni građani.
 
Tokom memorijalnog defilea, sa zvučnika na vozilu Vojske Srbije emitovana je radio-drama "Slobodni Beograd", nastala po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Vladimira Putnika, a reč je o rekonstrukciji događaja i okolnosti oslobađanja prestonice Srbije, u kojoj se osim radio stanice Moskva i London, javlja i Radio Beograd.
 
Grad Beograd šestu godinu zaredom organizuje memorijalni defile "Marš pobednika", sećajući se tako svih onih koji su dali svoje živote u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu.

Po završetku Memorijalnog defilea, na Trgu Republike, u nastavku manifestacije, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, a povodom 75. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Ansambl pesama i igara Ruske armije "Aleksandrov" izveo je svečani koncert na Trgu Republike.

Koncertu na otvorenom prisustvovao je državni sekretar  u ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, predstavnici Ministarstva odbrane, učesnici memorijalnog defilea i mnogobrojni građani i posetioci prestonice Srbije.

U bogatom umetničkom programu, pod dirigentskom palicom umetničkog rukovodioca Ansambla pukovnika Genadija Sačenjuka i ostalih dirigenata, smenjivale su se muzičke numere solista i hora, plesne i baletske tačke, koje su izvodili članovi ansambla, uz prepoznatljive ruske melodije.
 
Najviše aplauza publike na glavnom prestoničkom trgu pobrale su numere "Kaljinka", "Oči čornaje", kao i "Tamo daleko" koje su članovi ruskog vojnog ansambla izveli na kraju današnjeg koncerta. 

Povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas vence na Groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu.
 
Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
 
Vence su položili i predstavnici Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Rusije, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana u Srbiji, uz intoniranje državnih himni.
 
U nastavku programa obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac i kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali.
 
Posle višednevnih teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti snagama Crvene armije, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Jugoslavije i time okončali 1287 dana dugu nemačku okupaciju grada, tokom koje je stradao veliki broj Beograđana, dok je grad pretrpeo velika razaranja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.10.2019
mp4 (56,47 MB)
Defile
20.10.2019
mp4 (286,98 MB)
Koncert
20.10.2019
mp4 (81,43 MB)
Polaganje venaca na Avali