Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2019.

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“



Predsednik Vučić: Sačuvaćemo svoju zemlju, nebo i ljude

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019" održan je danas na Aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Prikazu „Sloboda 2019“ prisustvovali su predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medevedev, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, ministri u Vladi Republike Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, BIA, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, verskih zajednica, mnogobrojni gosti i građani Republike Srbije.

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić današnji prikaz sposobnosti, vežbu, trud i rad ocenio je ocenom „vrlo dobro“.

- Želim da vam zahvalim za sve što činite za svoju zemlju, da vam čestitam Dan oslobođenja Beograda od fašista, da uvek štitimo naše slobodarske vrednosti i tradicije i posebno, dragi veterani i vi koji ste i danas u stroju, a koji ste pre 20 godina branili Srbiju, želim da vam kažem veliko hvala za sve što ste učinili za našu otadžbinu. Hvala vam dragi vojnici, hvala vam dragi prijatelji za ovo oružje i oruđe kojeg svakog dana imamo sve više i sve modernije. Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju, umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoju zemlju i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija - poručio je predsednik Vučić.

Na batajničkom aerodromu, u okviru prikaza „Sloboda 2019", predstavljene su sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije koje su opremljene prema „Projektu 1500+" i doniranim sredstavima ratne tehnike iz Ruske Federacije, uz svečani defile jedinica i sredstava od kojih je deo iz razvoja kao rezultat rada naših stručnjaka iz Odbrambene industrije Srbije.

U prikazu je učestvovalo više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova, a prethodile su mu višednevne pripreme i uvežbavanja.

Komandant prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019" bio je zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Željko Bilić.

U prvom delu programa, prikazana je osposobljenost dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje protivterorističke operacije, borbenog traganja i spasavanja, vazduhoplovne vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske i zaštite snaga.

Gosti su bili u prilici da vide dejstvo specijalnih timova, oklopnih borbenih vozila „Lazar-3“, „Hamvi” vozila, oklopno-izviđačkih automobila „BRDM-2MS“, policijskih borbenih VPB M-86, besposadne samohodne platforme „Mali Miloš“ i helikoptera „Gazela“, kao i desant protivterorističkog tima tehnikom brzog spuštanja iz helikoptera Mi-8.

U operaciji borbenog traganja i spasavanja, u kojoj učestvuju visoko osposobljene i dobro opremljene snage Specijalne brigade i RV i PVO, prikazano je vatreno dejstvo snaga lovačko-bombarderske avijacije i borbenih helikoptera. U tom segmentu prikaza, gledaoci su mogli da vide avione „Supergaleb G-4“, višenamenske helikoptere „Mi-17“, helikopter „H-145M“ kojim je izvršena evakuacija, helikoptere „Gama“, aviona „Orao“ u „brišućem letu“, kao i avione „MiG-29“ u prikazu vazdušne borbe. Prikaz vazdušne borbe izveli su najmlađi piloti koji su završili preobuku 2018. i naprednu obuku tokom 2019. godine u Ruskoj Federaciji.

Prikaz na batajničkom aerodromu nastavljen je svečanim defileom pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešelona.

Pešadijski ešelon, pod komandom pukovnika Slađana Stamenkovića činilo je 13 podešelona, a stajankom batajničkog aerodroma prodefilovali su podešeloni kadeta Vojne akademije, koji su nosili  pukovske i zastave iz Narodnooslobodilačke borbe - jedinica Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije i Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda, zatim podešeloni vojnih veterana, pripadnici brigada Kopnene vojske, pripadnici Specijalne brigade, Vojne policije, kao i vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2019”.

Podešelon veterana činili su učesnici ratova devedesetih, protivterorističke operacije 1998. godine i učesnika u odbrani od NATO agresije 1999. godine, a komandant podešelona bio je brigadni general u penziji Stojan Konjikovac, učesnik Bitke na Paštriku.

Pogledom u nebo, gledaoci su mogli da isprate i nastup vazduhoplovnog ešelona jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

U podešelonu lovačko-bombarderske i lovačke avijacije RV i PVO, gledaoci na nebu iznad batajničkog aerodroma mogli da vide nalet školsko-borbenih aviona „Super galeb G-4“, nalet aviona jurišnika tipa „Orao“ i nalet aviona lovaca „MiG-29“ namenjenih za lovačko-presretačka dejstva u zadacima kontrole i zaštite vazdušnog prostora.

Posetioci su na današnjem prikazu imali priliku da vide i helikoptere Mi-35 iz Ruske Federacije, zatim helikoptere „H-145M“, „Mi-8“ i „M-17“, kao i helikoptere „Gazela“ i „Gama“.

Nakon pešadijskog i vazduhoplovnog ešelona, prodefilovao je i motorizovani ešelon, u kome su bila  vozila i sredstva ratne tehnike na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije i sredstva po projektu „1500+“ koja svojim kapacitetima razvija i proizvodi Odbrambena industrija Srbije. Komandant motorizovanog ešelona bio je pukovnik Vladan Milosavljević.

Gledaoci su mogli da vide i modernizovani Tenk T-72 ruske proizvodnje Ruske Federacije, kojim će u narednom periodu biti opremljene i jedinice Vojske Srbije.

U okviru osam podešelona, nastupio je podešelon oklopnih izviđačkih automobila BRDM-2MS, koja su opremljena savremenim termovizijskim sredstvima za osmatranje i nišanjenje, a sistem upravljanja vatrom obezbeđuje dejstvo iz pokreta. Prijemom ovih borbenih vozila sa respektabilnim manevarskim sposobnostima, vatrenom moći i balističkom zaštitom na nivou 3+, značajno sa unapređene operativne sposobnosti Kopnene vojske.

Usledili su podešeloni vozila policijskih borbenih „VPB M-86“, podešelon specijalnih višenamenskih motornih vozila „Hamer“, podešelon višenamenskih oklopnih borbenih vozila „Lazar-3", mešoviti podešelon borbenih i terenskih vozila u kome su bila višenamenska oklopna vozila „Miloš" i nova terenska vozila „Zastava".

U sastavu mešovitog podešelona besposadnih zemaljskih i vazduhoplovnih platformi, bile su daljinski upravljane besposadne zemaljske platforme „Mali Miloš", bespilotna letelica „Vrabac", kao i borbeni, izviđački i ometački dronovi.

Naredni podešelon činili su samohodni topovi haubice 155 mm „NORA“ B52 M15, koje se nalaze u naoružanju jedinica Vojske Srbije i samohodna haubica „Aleksandar“, a tu su bile i univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica (Upars) i modifikovani prenosni raketni sistem PVO „Igla”.

U nastupu podešelona novih i modernizovanih sistema raketne artiljerije, gledaoci su mogli da vide BOV KIV artiljerijsko vozilo, modernizovani „Oganj digitalni“, samohodno višecevno lansirno oruđe „Šumadija", samohodni višecevni raketni sistem „Tamnava“ namenjen za vatrenu podršku jedinica Kopnene vojske, sistem „Pasars“ i radarski sistem „Žirafa“.

Današnji prikaz na batajničkom aerodromu posetilo je i više od 15.000 građana, koji su imali jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide deo jedinica Vojske Srbije, vazduhoplove RV i PVO, borbena i neborbena vozila, kao i sredstva, naoružanje i vojnu opremu koju u svojim zadacima koriste pripadnici naše Vojske.

Posetioci današnjeg prikaza, na batajničkom aerodromu mogli su da vide i tri nova helikoptera „Mi-17“ i još jedan H-145M, koji su od nedavno dodatno ojačali operativne sposobnosti našeg Ratnog vazduhoplovstva.

Pre 75 godina, 20. oktobra 1944. godine okončana je 1287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije Beograda, velikom pobedom koju su izvojevale združene jedinice Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije i Crvene Armije.

Kompletan prenos Prikaza „Sloboda 2019“ možete pogledati na linku.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.10.2019
mp4 (135,72 MB)
Obraćanje predsednika Srbije
19.10.2019
mp4 (418,26 MB)
"Sloboda 2019"
19.10.2019
Kompletan prenos