Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.10.2019.

Ministar Vulin: Najveći bezbednosni izazovi -“velika Albanija” i ideologija po kojoj Srbi treba da žive samo u Srbiji




- Najveći bezbednosni izazov za Republiku Srbiju, osim pokušaja stvaranja “velike Albanije”, jeste ideologija po kojoj Srbi nešto znače i treba da žive samo u Srbiji i nigde više, a tamo gde žive van Srbije, ne treba da se pitaju ništa, bez obzira na dužinu njihovog trajanja i na njihovu brojnost - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na Konferenciji o nacionalnoj bezbednosti Srbije koja je održana danas u Beogradu u organizaciji "Nacionalne avangarde".
 
Prema njegovim rečima, najveći bezbednosni izazov , osim “velike Albanije”, je da se Srbi svedu na, ne samo demografsku manjinu, nego i na političku manjinu, grupu ljudi koji mogu da pričaju, eventualno, o sebi, o svom poreklu, ponekad organizuju nekakav folklor, pokažu svoje nošnje  iz svoje slavne prošlosti, ali da ne mogu politički da promišljaju sebe.
 
- I još, da ni po koju cenu ne mogu da imaju čvrstu, delatnu i neskrivenu vezu sa svojim maticom. Svim drugim narodima priznaje se bez problema da imaju pravo na svoju metropolu, da imaju pravo da promišljaju sebe i sopstvene odluke, a kad god to pokušaju da urade Srbi oni se optužuju za veliku Srbiju ili za agresiju ili pripreme agresije - naglasio je ministar Vulin.
 
Veliki je bezbednosni izazov za Republiku Srbiju, kako je istakao ministar odbrane, da očuva mir i stabilnost.
 
- Pre jedan dan, i ja sam ponosan na to, ovde su bili predstavnici Bosne i Hercegovine, gospodin Dodik, Komšić, predstavnik bošnjačkog naroda i dočekani su aplauzima, sa otvorenim srcem i otvorenom rukom. Aleksandar Vučić je bio u Srebrenici i pokušali su da ga ubiju. Za to niko nije odgovarao, nismo dobili ni jedno jedino ime. Ja sam ponosan na srpski narod zbog takvog pristupa, ali ne mogu da ne budem zabrinut zbog toga što se ni na pokušaj ubistva Aleksandra Vučića, ni na mnoge druge stvari niko ne osvrće, samo kada su Srbi u pitanju. Kada Srbi pate, kada su srpske rane duboke, to ne boli nikoga osim nas samih. A pošto svet nije pravedan, zbog toga ne treba da kukamo, već da priznamo sebi svoje rane i da se držimo čvrsto jedni drugih - istakao je ministar Vulin.
 
On je naglasio da se Srbija ne brani samo u Beogradu.
 
- Pravo Srba da žive i traju brani se tamo gde oni žive, a brani se moćnom, ekonomski razvijenom, diplomatski snažnom, vojnički snažnom Srbijom. Bez te svesti, o jedinstvu, bez te svesti o Srbima kao jednoj celini, pa i političkoj celini, neće biti mira na Balkanu, a mir nam je neophodan i beskrajno potreban - naglasio je ministar Vulin.
 
Govoreći o nacionalnoj bezbednosti, ministar Vulin je istakao da ne možemo podeliti bezbednost Srbije tako što ćemo je označiti granicama, jer izazovi koji prete našim građanima, neće stati na našoj granici, ni unutra ni spolja, pa kada se govori o bezebdnosti Srbije, moramo govoriti o širem kontekstu.
 
Osvrnuvši se na izazove kada je reč o bezbednosti, ministar odbrane je podvukao da se ne možemo zatvoriti u granice Republike Srbije.
 
- Bezbednosni izazov za Republiku Srbiju je svako uznemiravanje načina života Srba bez obzira gde oni žive, pokušaj menjanja Dejtonskog sporazuma, ukidanja Republike Srpske ili svako umanjivanje njene nadležnosti, značaja - bezbednosni je izazov za Republiku Srbiju. Ukidanje mogućnosti Srbima da u Crnoj Gori pišu svojim pismom, govore svojim jezikom, ukidanje prava Srbima da imaju svoju crkvu, ili pokušaj vraćanja ustaške ideologije, negiranja jasenovačkog genocida - sve su to izazovi za Republiku Srbiju - istakao je ministar Vulin dodajući da svaki sukob koji iz toga može proizaći je bezbednosni izazov za Republiku Srbiju.
 
- Kao što je rekao predsednik Vučić, “oluja” i Jasenovac se više nikada neće ponoviti, ne zato što to neko neće, već zato što to Srbija ne da. Sama ideja koju novi navodni izborni pobednik na Kosovu, gospodin Kurti, koji kaže da će praviti vlast bez legitimnih predstavnika Srba, već privatnih Srba, koji, kako smo kroz istoriju na učili uvek mogu da se nađu, je bezbednosni izazov za Srbiju. Šta će iz te odluke proizaći po kvalitet Srba koji žive na prostoru Kosova i Metihije? - naglasio je ministar Vulin dodajući da je i pokušaj učlanjenja u UNESCO, takođe bezbednosna pretnja kao potreba da se ukine pravo Srbima na istoriju i dokaz o njihovom postojanju na tom prostoru.
 
Prema njegovim rečima, takođe, kada pomislimo da je negiranje samo politički hir i udvaranje biračkom telu u Republici Hrvatskoj, treba da se osvrnemo i zapitamo da - ako nije bilo Jasenovca i ako Srbi nisu tu oduvek, onda je njihova pobuna i njihova borba sasvim nelegitima?
 
- A onda je “oluja” “bljesak” i sve ostalo potpuno nelegitiman način politike i sa pravom su proterali one koji su tu došli pre verovatno desetak ili 50 godina. Ne pratimo, kao Srbi, te tragove vremenu, potcenjujemo ih, jer pomislimo da sve što nije tenk i avion - nije ni bezbednosna pretnja i da sve što nije naoružana vojska, nije bezbednosna pretnja - naglasio je ministar Vulin dodajući i da priče o UNESKU i Jasenovcu mogu da zaprete našem načinu života u Beogradu jer vode ka uništenju i čišćenju Srba od njihovog načina života, do samog njihovog postojanja i opstanka, pa se onda prenese i na naše živote koji ne mogu da se sprovode mirno, ukoliko pripadnici našeg naroda negde stradaju i pate.
 
Na današnjem skupu mnistar Vulin je otvorio  prvi panel posvećen nacionalnoj bezbednosti, a svoju ocenu trenutnog stanja regionalne i nacionalne bezbednosti, kao izazove i pretnje koje se mogu smatrati najznačajnijim, na prvom panelu konferencije izneli su i profesor dr Dragan Simeunović, dekan Akademije za nacionalnu bezbednost, general u penziji Slavoljub Dabić, savetnik u MUP-u Srbije i dr Relja Željski iz Bezbednosno-informativne agencije.
 
Konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije otvorio je ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, a drugu godinu za redom, okupila je stručnjake iz oblasti bezbednosti iz zemlje i inostranstva.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.10.2019
Obraćanje ministra Vulina
09.10.2019
mp4 (196,66 MB)
Konferencija