Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.10.2019.

Predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije uručen Orden Svetoga Save




Na centralnoj proslavi povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, održanoj večeras u Velikoj dvorani Centra „Sava“, predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću dodeljeno je najveće odlikovanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetoga Save, za njegovu delatnu ljubav prema majci Crkvi, požrtvovano zalaganje za jedinstvo srpskog naroda u celini i neumornu borbu za celovitost Srbije, posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i brojni drugi gosti iz svih sfera javnog života.

Uručujući odlikovanje predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Vučiću Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Irinej rekao je da je predsednik Vučić otvorio puteve Srbije ka Evropi i svetu i da se zahvaljujući njegovom trudu o Srbiji danas govori i misli na drugi način.

- Naš narod kaže „Ono što se silom uzme i vrati se, ali ono što se pokloni, to se nikada ne vrati.“ Ne smemo pokloniti ni jednu stopu naše svete kosovske zemlje. Prihvatamo kompromis i dogovor, ali da poklonimo nikako. Zahvaljujem predsedniku za sve ono što je do danas učinio i molim da nastavi istom snagom, silom i argumentima koji su do sada bili prisutni - naglasio je patrijarh Irinej, dodavši da se u očuvanju Kosova i Metohije uzda i u pomoć svetitelja.

Primajući odlikovanje predsednik Vučić je istakao da je još Sveti Sava pre osam vekova bio svestan da su crkva i država dva lica jednog istog zlatnika srpskog naroda i da je svetitelj bio uveren da nema jake crkve bez jake države niti jake države bez snažne crkve.

Predsednik Vučić je rekao da se ordenu nije nadao niti ga tražio i očekivao, zato je prva reakcija na vest o ordenu, koja ga je iznenadila, bila ćutanje, svetan kako kaže „sopstvene privremenosti koju je sam vrlo svesno izabrao onog trena kada je odlučio da o svemu pa i o najdubljim ranama i našim problemima govori istinu“.

- Nisam želeo da laž postane večna, da nas pojede, uništi, odnese zauvek i nisam se dvoumio da li je lična prolaznost cena koju treba platiti. Hoću samo to da Srbija bude večna - poručio je predsednik Vučić, dodavši na kraju da ga dobijeno odlikovanje obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju, njeno jedinstvo i za podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, u Crnoj Gori i svugde gde srpski narod živi.

Najviše crkveno odličje Orden Svetoga Save dodeljuje se od 1882. godine uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim trudom i učinkom doprinele boljitku srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve. To odličje dodeljeno je večeras i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju za dugogodišnji, predani arhipastirski rad, mudrost i odgovornost dostojnu naslednika Svetoga Save, pokazanu na tronu Srpske pravoslavne crkve.

Povodom velikog jubileja srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku dodeljen je Orden Svetoga Simeona Mirotočivog za ljubav prema majci Crkvi, zalaganje za jedinstvo srpskog naroda u celini i neumornu borbu za Republiku Srpsku.

U programu svečanosti učestvovao je episkop niški gospodin Arsenije čitanjem poslanice koju je Srpska pravoslavna crkva povodom jubileja uputila svom narodu, Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije koji je na početku intonirao himnu „Bože pravde“, Hor Radio-televizije Srbije, a izvedena je i muzičko-dramska povest „Zavet Svetoga Save“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.10.2019
mp4 (209,3 MB)
Govor patrijarha Irineja - 1. deo
09.10.2019
mp4 (169,6 MB)
Govor patrijarha Irineja - 2. deo
09.10.2019
mp4 (274,63 MB)
Govor patrijarha Irineja - 3. deo
09.10.2019
mp4 (210,88 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - 1. deo
09.10.2019
mp4 (169,35 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - 2. deo
09.10.2019
mp4 (271,5 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - 3. deo
08.10.2019
mp4 (59,45 MB)
Dodela odlikovanja
08.10.2019
mp4 (188,82 MB)
Svečanost