Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.10.2019.

Delegacije Olimpijskog komiteta i CISM sa ministrom Vulinom na izložbi „Odbrana 78“




Delegacija Olimpijskog komiteta Srbije koju je predvodio predsednik Božidar Maljković i delegacija Republike Srbije pri CISM predvođena šefom brigadnim generalom Sinišom Radovićem, zajedno sa ministrom Aleksandrom Vulinom obišle su danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“.
 
Ministar Vulin je sa delegacijama obišao izložbenu postavku posvećenu obeležavanju 20. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije u Muzeju Grada Beograda i predstavio njene najznačajnije segmente, ukazujući da je to način da se ono što se dogodilo 1999. godine sačuva od zaborava.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, nakon obilaska izložbe „Odbrana 78“, istakao je da je reč o fantastičnoj postavci koja svedoči o velikom zverstvu NATO pakta protiv male Srbije.
 
- Bio sam u mnogo muzeja, a i moj otac je bio vojno lice, i ovo je, rekao bih, mešavina svih najboljih delova tih muzeja. Jeziva je slika tih zverstava, pogotovo onih koji se odnose na Košare i na ovu nevinu decu – naglasio je Maljković, zaključujući da svi mi treba svojim delovanjem da učinimo sve da se tako nešto više nikada ne dogodi.
 
Govoreći o utiscima koje je na njega ostavila ova multimedijalna postavka, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević naglasio je da je „Odbrana 78“ izuzetna i impresivna izložba o stradanju našeg naroda.
 
- Smatram da ovo treba da bude stalna postavka, da generacije vide šta nam je učinjeno, kako su nas bombardovali, da vide onu decu koja bi sada bili studenti, očevi i majke, da vide kako su izginuli u jednom nehumanom, nemoralnom i zločinačkom bombardovanju - poručio je Zečević.

Danas je izložbu obišla i naša proslavljena reprezentativka u tekvondou Milica Mandić, koja je istakla da je izložba „Odbrana 78“ na nju ostavila snažan utisak i preporučila svima da je obiđu i da vide kako su se naši heroji borili.

- Izložba je urađena veoma dobro, izaziva snažnu emociju i smatram da svi osnovci i srednjoškolci treba da vide naše heroje i delić naše istorije - rekla je Milica. Najsnažniji ustisak, kako je dodala, na nju je ostavila prostorija u kojoj su prikazane fotografije najmlađih žrtava NATO agresije.
 
- Kada vidite njihove fotografije i igračke, prave „rekvizite“ koji su ostali posle bombardovanja, mislim da niko ne može da ostane ravnodušan - istakla je Milica Mandić.
 
Izložba „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, projekat je koji je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, a izložba je multimedijalna i interaktivna i prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani. Postavka je podeljena u osam celina, a likovnost izložbe počiva na autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine.
 
Izložbena postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez  odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnogo dece.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.10.2019
mp4 (77,23 MB)
Izjava Božidara Maljkovića
04.10.2019
mp4 (41,51 MB)
Izjava Žarka Zečevića
04.10.2019
mp4 (62,12 MB)
Izjava Milice Mandić
04.10.2019
mp4 (170,39 MB)
Obilazak izložbe